Roční období na talíři

19. 10 2011 | 21.56

Základní jídelníček aneb co kdy jíst

Začínáme jíst podle přírodních cyklů. Příroda se probouzí na jaře. Začneme taky jarem.

Upřednostňujeme tyto potraviny

jaroJaro

Období, kdy se vše probouzí, vše začíná růst, očišťuje se od nánosů zimy, doba vhodná na půst.

Obilniny – oves, ječmen, pšenice

Zelenina – cibule, pórek, kopřiva, pampeliška, ředkvičky, mrkev, kysaná zelenina

Úprava  - vaření na páře, nakličování, důraz na kyselou chuť

Nejíst – smažené, slané, připálené

 

 

 

létoLéto

Období horka, dovolených, doba dozrávání prvního ovoce a zeleniny

Obiloviny – kukuřice

Zelenina – kulaté zeleniny, květák, kapusta, zelí

Úprava – krátce osmahnout, důraz na hořkou a praženou chuť/ melta, obilné kávy/

Nejíst – maso savců, vejce, tučné věci, grilované

 

 

pozní létoPozdníléto

Období zrání, plného tepla, klidu

Obilovina – jáhly

Zelenina – dýně, mrkev, zelí, kapusta, tuřín, brokolice

Úprava – vaření ve vodě, důraz na sladkou chuť

Nejíst – cukr, málo solit, nic připáleného

 

podzim 2Podzim

Období sklizně, úrody

Obilovina – rýže

Zelenina – střední velikosti, pór, kadeřávek, ředkev, mangold 

Úprava – delší vaření, důraz na pikantní chuť

Nejíst – mléko, mléčné výrobky, tuky

 

 

zimaZima

Období odpočinku, klidu, rozjímámí

Obilovina – pohanka

Zelenina – kořenová, pickles, fazole adzuki

Úprava – pečení, důraz na slanou chuť

Nejíst – omezit syrovou stravu, vše ohřát na teplotu těla