Jak a co celý den jíst

19. 10 2011 | 22.10

Základní denní jídelníček

Denní strava by měla být rozdělena do 3 až 5-6 pokrmů Počet a složení pokrmů se vždy upravuje podle tělesné konstituce, pohlaví, zdraví, stáří a životních podmínek dotyčného člověka.

kaše 2               Snídaně – obilná kaše se zeleninou, tepelně upravenou

                  hustá zeleninová polévka, možno přidat tofu, luštěninu

               Oběd – na talíři by měla být ze 2/3 obilnina, 1/3 tepelně upravená zelenina,

            polévka1 lžíce zeleniny syrové, 1 lžíce luštěnin nebo tofu, tempehu, plnohodnotné živočišné bílkoviny, 1 lžička kvašené zeleniny, zelená nať

Večeře – chléb, zeleninové a luštěninové pomazánky, obilné kaše, polévky

Svačiny – sušené ovoce, semínka, sušenky, dušené ovoce pouze z místních stromů a keřů.

Je li potřeba můžeme přidat i druhou večeři, malou porci kaše, dušené zeleniny, kousek kváskového chleba s pomazánkou.

svačinaVelmi důležité je jíst pomalu a kousat. Jedno sousto kousat alespoň 50 krát. V dnešní době je toto asi ten nejtěžší požadavek. Kousání je přesto opravdu důležité. Díky němu se potrava zcela rozmělní a prosliní. Sliny pomáhají štěpit základní složky potravy a umožňují nám plně využít vše z přijímané potravy.

Naše babičky říkaly "Kousej, žaludek nemá zuby".