Téma dne " fazolky"

30. 07 2010 | 21.37

Fazolky, fazolky, fazolky,......už zase fazolky?fazolky na keříku

Ne, že by mi nechutnaly. Toto povzdechnutí spíše platilo o jejich sklizni. Pocházím z celkem početné rodiny a naše maminka nás krmila především zeleninou.Už tenkrát jsme vlastně jedli spíše vegetariánskou stravu. Maso jsme měli 1x týdně a to jen kousek a sobotu tradičně vuřtguláš / je pravda, že někdy na vuřt nebylo a byl jen bramborový/.

Zpět k fazolkám. Sadil se vždy velký záhon a tak se při sklizni člověk pořádně zapotil. Potom se musely promýt, odkrojit konce a špičky a takto se odevzdaly do kuchyně mamince, která je zavařovala na zimu. Většinou to byly 2 - 4 bramborové koše fazolek. Naše máma sadila vždy žluté jemné.Teď u kamarádky sklízím tmavě fialové lusky, v obchodě bývají zelené.Takže výběr barev je.

Co se přípravy týče, maminka byla a je stále vynikající kuchařkou, která nás krmila báječnými specialitami. Žádné 3 stále se opakující recepty, nic takového se u nás nestrpělo. A tak se nám ta zelenina nikdy nepřejedla. Maminka v kuchyni hýřila nápady, zkoušela nové recepty a když fantazie docházela, vařila z toho co zbylo ve spíži.

Takže fazolky jako guláš/ v gulášovém základu trošku ostřejším, zahuštěným chlebem /fazokly uvaříme

fazolky jako perkelt / gulášový základ, přidány rajčata a smetana, jemné a lahodné/

fazolky na másle/ jen uvařené a přelité máslem/ tyto měla maminka nejraději

fazolky na česnekufazolky s vejci/ varianta pro mé stále hladové bratry/ Abych pravdu řekla, já toho snědla stejně ne-li více.Tatínek říkával, že mě ani šatit / na tehdejší dobu jsem byla vysoká 175 cm/ani živit /byla jsem stále hladová/

uvařené fazolky přidat k osmažené cibulce a česneku, prohřát a zalít rozšletaným vejcem, sůl, pepř, perželka/ máma vejce nadstavovala namočenou dětskou krupičkou, jinak by i 20 vajec bylo málo./

zelené fazolkyfazolkové otýpky / krásné,rychlé,jednoduché/ celé fazolky uvaříme a postupně po 7 kusech svážeme pórkem do otýpek, ty naskládáme vedle sebe do pekáčku, potřeme směsí másla, česneku a sojové omáčky a dáme zapéci, možno přidat pazmezán či jiný sýr dle libosti.To je spíše na slavnostní tabuli.

Fazolky milují smetanu, kopr, rajčata, česnek. Když tyto suroviny jakkoli zkombinujete, nikdy to nebude špatné.

Dobrůtka k televizi jen uvařené fazolky a dip/ studená omáčka z jogurtu,tvarohu, kečupu a chilli.........variant je mnoho.....jen namáčet a pochutnávat si

nebo to takto podat s vařenými bramborami a je letní lehký oběd.

Mohla bych psát dál a dál.Sezóna fazolek se kryla s okurkovou a později s cuketovou a to nemluvím o rajčatové.

Léto to bylo zavařování a zpracovávání zeleniny a ovoce na zimu. Jedlo se to, co právě dozrálo.

Zítra jdu sklizet na zahradu,takže uvidíme s čím dojdu.