Kdo se podíval třeba pod heslo ZELENINA zjistil, že recepty, které tam uvádím nemají gramáž.
Gramáž surovin je věc ošemetná. Musím se přiznat, že jsem nikdy nevařila striktně podle receptu v kuchařkách. Vždy mě zajímá jen složení surovin. Dokážu si podle nich většinou představit, jak jídlo o kterém čtu chutná. Vím, že gramáž při pečení buchet, koláčů, cukroví a jiných dobrůtek je nezbytná, ale při vaření zeleniny se to dá zvládnou od oka.
A také gramáž je často zavadějící.
Alespoň pro mě. Už jsem napsala, že sním hodně. Takže podle receptu to jídlo, které jsem přesně odvážila bylo pro čtyři osoby. Tedy mělo být. Nám stačilo akorát pro dva.
Nikde není většinou napsáno jsou-li suroviny v určité gramáži již očistěny a oloupány. Je li napsáno malá cibule, velká hlávka zelí, 4 papriky??????Kolik to vlastně je???
Budete li mít velký hlad dejte hodně, budete li chtít jen na chuť dejte málo.
Cibule na základ vždy malou. Osmažená cibule v zeleninových jídle nahradí dochucovadlo glutanát sodný. Dáte-li cibule hodně, pokrm bude sladší až sladký.
Zelených natí taky podle chuti, někdy je lepší část dát chvíli před dovařením a zbytek až na stole.
Oleje trochu, když to přeženete jde to ještě zachránit - z hotového jídla opatrně odebrat zhora přebytečný tuk / i to se mi stalo, když člověk spěchá a nekouká kam má/
Sůl a pepř s tím opatrně. Často solí a pepřem přebijeme jemnou chuť zeleniny.Pak nám chutná všechno stejně. Takže" čím míň tím líp".