Cukroví

30. 11 2016 | 08.51
Proč se peče cukroví? No rozhodně ne proto, abychom o Vánocích přežírali sladkostmi a po vánocích pak drželi diety, či trpěli výčitkami nad svými přibranými kily. V dnešní době konzumu, kdy se Vánoce staly především oblíbeným sportem v konzumaci potravin prospívajících tukovým buňkám, si neškodí připomenout, proč se vlastně cukroví původně peklo. Jelikož praotcem vánočního cukroví je pohanských zvyk, pomocí nějž se v nejmocnější noci roku (zimního slunovratu) chránil dům i rodina před temnými silami, nesloužili prapředci dnešního vánočního cukroví jen k mlsání, ale patřili mezi ochranné a obřadní pokrmy. Proto se pracukroví peklo např. ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře stavení, chlévy a ovocné stromy. Rozdávalo se i všem členům rodiny včetně chasy. Návrat k vánočnímu pracukroví by jistě uvítali všichni dietologové, protože k pečení se používalo sušené ovoce a místo cukru med. Ještě v první polovině minulého století se pekly především perníčky a nejoblíbenějšími pamlsky byly karamelky a sladké hračky pro děti dělané z ovoce. Dnešním chuťovým buňkám zhýčkaným máslo oříškovými pochoutkami polévanými čokoládou a plněným máslovými krémy, by pracukroví nezalichotilo. A tak nepořádejme dostihy se sousedkou, kamarádkou či kolegyněmi v práci, kdo napeče více druhů a větší množství cukroví. Nezapomínejme, že cukroví má jen doladit vánoční atmosféru a ve jménu tradice plnit ochrannou funkci. Péci z polovičních dávek menší tvary, jen tak na zobku a nikoliv pro sladké orgie, nikomu neuškodí. Ušetří práci, peníze a zdraví jen prospěje. Stejně po Vánocích má pak mnoho žen výčitky a shání se po rychle účinných dietách. http://babinet.cz/clanek-4514-proc-se-pece-cukrovi.html