Medvědí česnek

22. 03 2015 | 13.37
Takové české pesto z medvědího česneku! Používáme jako přísadu do gulášů, na grilované ryby, pod maso, do salátů a pomazánek ... Tato pasta vydrží v lednici rok, pokud ji ale dříve nespotřebujete. 400 glistů medvědího česneku 0,5 lolivového oleje sůl 1. Natrhané listy medvědího česneku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat, nožem listy pokrájíme na tenké proužky 2. Do mixéru nalijeme olivový olej, postupně sypeme nakrájený česnek, až je směs hladce rozmixována a má kašovitou konzistenci 3. Na závěr podle chuti pastu přisolíme 4. Plníme do skleniček, každou na vrchu zakápneme olivovým olejem, uzavřeme a skladujeme v lednici. Doporučení: Medvědí česnek roste od března volně ve vlhčích lužních lesích. Vytváří kobercový porost. V květnu zasychá a zatahuje se do země. Množí se malými cibulkami. Na zahradě ovšem nejde, má rád vlhko a stín, těžké půdy v lesích a kolem vody, tam je běžný. Při větru je cítit česnekový zápach na desítky metrů. Jinak do mrazáku nedoporučuji, ztrácí sílu a po rozmrazení je z něho rozbředlá kaše, vyzkoušeno! V oleji se uvolní všechny silice a prospěšné látky pro naše zdraví, to už znali staří Slované.