Maková bábovka

28. 05 2015 | 12.36
Maková bábovka z kynutého těsta PŘÍPRAVA 50 MINUT * KYNUTÍ 45 MINUT * PEČENÍ 40 MINUT TĚSTO: 350 g polohrubé mouky, 100 g rozpuštěného a vychladlého másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 20 g droždí, 1 sáček vanilinového cukru, 0,8 l vlažného mléka, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, špetka soli, mouka na vál, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání NÁPLŇ: 160 g mletého máku, asi 2 dcl mléka, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, špetka strouhané citronové kůry, špetka mleté skořice, špetka soli 1.Droždí, lžíci moučkového cukru a mouky rozmícháme ve vlažném mléce a na teplém místě necháme vzejít kvásek. 2.Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilinový cukr, citronovou kůru a špetku soli, přilijeme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto (je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě trochu mléka). 3.Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. 4.Mezitím připravíme náplň. 5.Mléko smícháme v kastrůlku s cukrem a přivedeme k varu. Přisypeme mletý mák a za stálého míchání povaříme. Směs odstavíme z ohně a dochutíme ji rumem, citronovou kůrou, solí a skořicí. 6.Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a rozetřeme na něj připravenou makovou nádivku. 7.Plát stočíme do rolády a opatrně přeneseme do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy (roládu obtočíme kolem středu). 8.Těsto necháme znovu vykynout, až zdvojnásobí svůj objem, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut. Hotovou bábovku necháme chvíli ve formě, pak ji vyklopíme, pocukrujeme a necháme prochladnout. zdroj:http://www.kafe.cz/rodina-a-domov/dve-top-babovky-na-vikend-ke-kafi-25695.aspx#.VWbIfcsw-P8