Jak nejíst sračky

18. 02 2013 | 14.05

Těžká doba. Na jedné straně nekvalitní výrobky v supermarketech, na druhé mediální masáž o tom, ať nejíme nekvalitní výrobky ze supermarketů. Ano, šéfe!, Peklo na talíři, ten o těch tlustejch a hubenejch, všechny pořady to do nás cpou horem dolem a vnímají to i ti, kteří na ně nekoukají.

balanced-eating-01

 

Hluboce jsem se nad tím zamyslel a došlo mi, že argument většiny lidí je, že kvalitní výrobky jsou drahý (a u tohoto prohlášení většinou drží v ruce nový iphone nebo čučí na 100" televizi). A to je taková ta čecháčkovská vlastnost, šetřit na jídle.

 timthumb

Chraňbůh, já sám občas kupuju sračky; hnoje, jako hermelínová pomazánka, patrně nemají konkurenci. Takže tohle není agitace ve stylu "já dělám vše dobře, vy vše špatně, řiďte se podle mě", spíš je to o tom, že já sám bych rád dělal věci dobře.

 

Naštěstí na to, abyste nejedli sračky, nemusíte být nějaký extra znalec potravin - většinou je to vidět na první pohled - kupovaná pomazánka = špatně, zelenina = dobře. A zbytek si přečtete. Etikety, to je snad důvěrný zdroj informací. Když se totiž začtete do těch malých písmen, zjistíte věci, kterých se má cenu všímat. Já zmíním třeba uzeniny, což je produkt, který jí snad skoro každý.

Pokud má vepřová šunka 50% vepřového masa, tak je asi něco špatně - zbytek je většinou dopován slanou vodou a dalším hnojem, který nemá žádnou výživovou hodnotu a ke všem zasírá organismus neskutečnou měrou. Když už si člověk kupuje balenou šunku, v ideálním případě by měl šáhnout po té, která má nad 70%, ideálně 80%. A ano, zaplatíte o stovku na kilo víc, ale tak... Pak jsou šunky taky za 800,-/kg, což už chápu, že je trochu moc :) minimálně bych to ale zkusil - věřte mi, vysočina za 80,-/ 10 dkg chutná úplně jinak než ta za dvacku.

 

Nejlepší volbou, co se uzenin týče, je váhový prodej a nakupovat čisté maso, tj. sušené šunky, šunka od kosti, uzená krůtí prsa atd. - ono to sice taky může být nadopované vodou a škrobem, ale není to tak hrozné - a paradoxně, cena je stejná jako třeba u dušené šunky.

Jak poznat kvalitní šunku? Většinou podle tvaru - pokud má pravidelný elipsoidní tvar, tak je jisté, že se to nejdřív někde rozemlelo na kaši, smíchalo s hnojem a zmáčklo v nějaké formě. Pokud to jsou roztrhané cáry masa (nejlépe s tím tukem okolo, který si můžete sundat), tak je jisté, že to byl flák masa, který někdo nakrájel na plátky.

 

Další věc, kterou bych chtěl zmínit, protože mě samotného překvapila - nevěřte reklamám - ano, to je každýmu jasný, ale přece jen... když do vás cpou horem dolem, že v taveném sýru je vápník, a pak se dozvíte, že tam žádný není, naopak, že ho tělu ubírá, tak je asi něco špatně. To samé platí o energy drincích - Redbull mám naprosto stejné složení jako Euroshopper a cenově je dělí 40 korun. To je prostě haluz.

 

To samé platí také u teplých jídel - opět, vyvarovat se všemu instantnímu, to je prostě nesmysl.  1) je to hnusný 2) je to drahý, tzn. žádný kaše z pytlíku, žádný těstoviny já-nevim-s-čim, žádný kupovaný svíčkový v plastový misce (ano, to skutečně existuje), prostě nic takovýho. Není nic snazšího, než si koupit plátek masa, hodit ho na pánev, osolit, opepřit, přidat nějakou tu bylinku, uvařit brambory, hodit si k tomu nějakou zeleninu a je to.

 

Tak, už končim, kdo mě zná, tak se asi po celou dobu čtení usmíval, protože moc dobře zná moje stravovací návyky :) ale snažim se. Neříkám jíst zdravý věci, ale říkám nejíst sračky. Na takovej hambáč v Hooters bych nedal dopustit ;) Ale salám junior za padesát korun kilo rád přenechám jiným.