Zacneme tedy zhlehka mym bramborovym salatem. Uz kdyz jsem zila v Rakousku, tak jsem pochopila, ze bramborovy salat nemusi byt jen brambory a zelenina v majoneze. Respektive jsem blbe koukala, kdyz jsem si tam poprve objednala bramborovy salat a dostala jsem neco, co jsem absolutne necekala. Jejich salat jsou prakticky platky brambor plovouci v oleji a octu s nadrobno nakrajenou cibulku. Za ta leta stravena v Rakousku jsem si na to ale docela zvykla. Dnes delam svoji vlastni verzi.
Bramborovy salat
Brambory (tak akorat pro dva)
Cibule (pul nebo cela, zalezi jak velka)
Orechovy olej (makadamiovy, kokosovy na vareni – v tomto pripade rafinovany, nikoliv za studena lisovany, arasidovy..)
Jablecny ocet
Pepr
Sul
Postup
Uvarime si brambory (v pare ci ve vode) nakrajene na kosticky (ja uz davno brambory neloupu. Sice jsme je doma vzdy loupali, ale prekvapive jsem zjistila, ze me slupky nezabiji. :)).
Uvarene brambory slijeme a pridame sul, pepr, nadrobno nakrajenou cibulku, nekolik lzic makadamioveho oleje plus nekolik lzic jablecneho octa. Vsechno to poradne promichame a je to!
Tento salat jim s poradnou misou rukoly a spenatu, nebo s opecenymi veganskymi parky a rajcaty.
Nejradeji ho ale jim s okurkovym salatem!
Okurkovy salat (tzatziki)
4 salatove okurky
1 hrnek (250 ml) kesu orechu
2 az 5 strouzku cesneku (zalezi, jak moc mate radi cesnek)
Pepr
Sul
Postup
Kesu orechy namocime do vody nejlepe na 4 hodiny. Pote je poradne proplachneme a vodu slijeme. Okurky muzeme oloupat (nemusime) a nastrouhame je na hrubem struhadle. Pokud okurky pusti hodne vody, slijeme ji do mixeru. Pokud ne, tak pouzijeme obycejnou vodu nebo trochu rostlinneho mleka (kokosove, sojove..). Pridame kesu orechy a cesnek a mixujeme do hladke pasty. Pastu pridame do okurek. Opeprime, osolime, promichame.
Fotka bohuzel neni moc hezka, vyborny je to ale stejne! :)