Naposledy jsem psala, ze jsem varila pro me a moje spolubydlici. Abych se vytahla, tak jsem samozrejme vyrukovala s jednim z nejlepsich receptu, co jsem zatim schopna uvarit. Dam vam ho sem dokonce i s obrazovym postupem. :)
Brambory zapecene v kremove horcicno-koprove omacce
1 kg brambor
4 vetsi mrkve
1 plechovka nebo asi 200 g uvarene cizrny
2 velke cibule
3 rajcata
1 lzice kurkumy
Salek kesu orechu
2 lzice kukuricneho skrobu
1 svazek cerstveho kpru
2 az 3 lzice plnotucne horcice
3 lzice olivoveho oleje
sul
Pokud varite vlastni cizrnu, namocte ji pres noc a druhy den uvarte (varit asi hodinu). Jinak jen slijte vodu z konzervovane cizrny.
Namocte kesu orechy alespon na 4 hodiny.
Nakrajejte brambory a mrkev na platky a uvarte je v pare, nebo ve vode, dokud nebudou skoro hotove.
Do pekace polozte vrstvu bramborovych platku. Na ne polozte vrstvu mrkve a vse posypte polovinou cizrny. Pokud jste brambory pri vareni nesolili, osolte.
Nakrajejte si cibuli na mensi kosticky a osmahnete ji na oleji do sklovita (trochu ji osolte).
Mezitim si nakrajejte rajcata na kosticky. Zasypte cibuli kurkumou a promichejte ji. Pridejte nakrajena rajcata a nechtejte je chvilku dusit pod poklickou (muzete je trochu podlit vodou).
Slijte a proplachnete kesu orechy a nasypejte je do mixeru s trochou vody. Vymixujte hladkou pastu. Umyjte kopr a odstrante tuhe stonky. Pridejte kopr do mixeru a spolecne s jednim salkem vody, kukuricnym skrobem a horcici. Smes promixujte.
Pridejte koprovou smes do hrnce s cibuli a rajcaty a michejte, protoze omacka zacne tuhnout. Muzete pridat vodu, pokud bude omacka moc tuha, nebo ji bude malo. Osolte ji.
Po asi peti minutach nalijte polovinu az dve tretiny omacky do pekace na brambory. Na to polozte dalsi vrtvu brambor, posypte zbytkem cizrny a vsechno prelijte zbytkem omacky.
Pekac vlozte do trouby predehrate na 180 stupnu a pecte asi pul hodiny, nebo dokud povrch nezezlatne.
Dobrou chut!