Čokoláda

26. 10 2008 | 12.10

čokoláda 3čokoládka

Slovo čokoláda má původ v aztéckém slově xocolātl, jež má stejný význam. Je to jedna z nejpopulárnějších sladkostí na světě. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.

Původním místem výskytu kakaovníku je tropický deštný prales, povodí Amazonky a Orinoka. Původní obyvatelé střední Ameriky považovali kakaové boby za dar Bohů. Za původní pěstitele kakaovníku jsou považováni Aztékové, Mayové a Olmékové.
Mayové rozšířili pěstování do dalších oblastí Střední Ameriky. Kakaový bob měl kromě zemědělského významu i význam náboženský.Chápali kakaový bob jako symbol plodnosti a úrody. Už Mayové s kakaem obchodovali a používali jej jako platidlo.

Také Aztékové považovali čokoládu za afrodiziakum. Původní chuť čokolády byla velice hořká, proto se kakaové boby nejdříve fermentovaly, pražily a drtily. Rozdrcené boby se zahušťovaly kukuřičnou moukou a přidávalo se různé koření jako vanilka a chilli. Tuto pochoutku, kterou nazývali chocolatl, pila pouze vládnoucí vrstva.

Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocolatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16 století, když si podrobil Mexiko.

V Evropě se stal tento čokoládový nápoj velmi oblíbeným a brzy se dostal do vyšších společenských vrstev. Pití čokolády bylo stále populárnější. Původní čokoládový nápoj byl hořký, a proto se časem začaly vymýšlet nové postupy na výrobu, také se do něj začal přidávat cukr.

Zásadní revoluci ve výrobě čokolády způsobil v roce 1828 Holanďan Conrad van Houten, který oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, čímž se stala výroba čokolády levnější.

O pár let později, v roce 1847 vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.

 

První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.

Čokoláda je nepopiratelným zdrojem energie, přijde vhod v každé životní situaci.Pokud se čokoláda jí s mírou, je zdravá. Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce. Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoládase takstará o dobrou náladu a relaxaci.

čokoláda 7

 

čokoláda 4

čokoláda

čokoláda 8

Jaká čokoláda je vaše nejoblíbenější? Jak často jíte čokoládu?:-)