Některé redukční diety zakazují ovoce, některé ho naopak doporučují, některé diety jsou dokonce založeny na konzumaci ovoce. Máme jíst ovoce při hubnutí nebo ne?. Ovoce má své místo v jídelníčku těch, kteří chtějí zhubnout. Mohou se jíst všechny druhy ovoce, v přiměřeném množství, což jsou dvě středně velká jablka nebo 300 g jahod denně. Je doporučováno jíst čerstvé nebo zmrazené ovoce. Naopak je třeba se vyhýbat kandovanému ovoci, ovocnému pyré, sušenému ovoci a kompotům. Ovoce zpracované tímto způsobem je přislazované, je doslova nabité cukrem, po něm nezhubnete. Některé druhy ovoce jsou zvlášť vhodné pro štíhlou linii. Mezi tyto druhy ovoce patří:
Acai
Tmavě fialové bobule brazilského ovoce acai, připomínající hroznové víno s lahodnou chutí čokolády a červeného vína jsou jedničkou v hubnutí. Acai je ovoce s nejvyšším množstvím antioxidantů. Podporuje hubnutí, zvyšuje fyzickou i psychickou výkonnost, posiluje imunitní systém, oddaluje proces stárnutí a snižuje hladinu cholesterolu.
Jablko
Jablko je další ovoce vhodné pro hubnutí nejen pro nízký obsah kalorií, ale také pro obsah některých látek. Obsahuje vitamín C, draslík, fosfor, rozpustnou vlákninu pektin, která povzbuzuje pohyb střev a tím je čistí. Kyselina jablečná, obsažená v jablku rozkládá zbytky tuků v tělesných buňkách.Na světě existuje několik tisíc odrůd jablek s různou chutí i barvou, která je zelená, žlutá nebo červená.
Grapefruit
Toto ovoce by nemělo chybět v jídelníčku toho, kdo zápasí s nadbytečnými kilogramy. Grapefruit pomáhá při hubnutí nejen díky velmi malému množství kalorií, ale také díky nahořklé chuti. Nahořklá chuť zahání chuť na sladké. Kromě toho snižuje hladinu inzulínu, jednoho z faktorů pocitu hladu, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků. Grapefruity jsou zdrojem draslíku, vitamínu C, vitamínu A. Toto ideální ovoce pro hubnutí má jednu nevýhodu, při nadměrné konzumaci může vést k pálení žáhy a ke krkání.
Jahody
Jahody jsou nabité antioxidanty a antokyany, které jim propůjčují zářivou barvu a zpomalují růst rakovinných buněk. Toto skvělé ovoce pomáhá nejen ke štíhlé linii, ale také ke zdraví. Má protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, zvyšuje elasticitu stěn cév. Jahody obsahují vitamín C, železo, mangan, jód, draslík, kyselinu listovou, vitamín B6, vitamín B5, vitamín K, hořčík, měď fosfor a zinek. Vysoký obsah vody a vlákniny a nízký obsah kalorií dělá z jahod ideální potravinu pro hubnutí.
Ananas
Výtažky z tohoto jihoamerického ovoce jsou součástí některých hubnoucích přípravků. Ananas za to vděčí bromelainu, enzymu, který pomáhá tělu trávit bílkoviny, urychluje spalování tuků a zabraňuje tvorbě nových tukových zásob. Kromě bromelainu je v ananasu obsažen vápník i draslík. Ananas čistí střeva, snižuje cholesterol a má protizánětlivé účinky. Ananas obsahuje hodně vody a málo kalorií, to se však nedá říci o sušeném nebo kompotovaném ananasu, který je hojně přislazován cukrem. Pro štíhlou linii a její udržení je vhodný čerstvý, zralý ananas, nezralý ananas obsahuje velké množství kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu. Zralý ananas se pozná podle typické sladké ananasové vůně.
Maliny
Malinyjsou drobné plody téměř dvoumetrového opadavého keře, který roste v celém mírném pásmu severní polokoule již od doby kamenné. Maliny jsou bohatým zdrojem vody, rozpustné vlákniny pektinu a různých organických kyselin, např. kyseliny mravenčí, kyseliny salicylové, kyseliny jablečné a dalších. Drobné pecky malin obsahují 16 % oleje. Maliny jsou dobré nejen pro štíhlou linii, ale i pro zdraví a krásu. Maliny pomáhají při zažívacích poruchách, proti únavě, při nemocech ledvin a močového měchýře, posilují imunitu a podporují zdravý vývoj kůže a vlasů. Jediná nevýhoda malin je jejich rychlá kazivost, je třeba je sníst čerstvé nebo je konzervovat mražením. Čerstvé maliny lze skladovat nejvýš jeden den.
Borůvky
Borůvky jsou známé jako součást ovocných pohárů, koláčů, řezů a dalších dobrot nebo se jedí samotné. Méně známé jsou jako součást redukčních diet. Borůvky obsahují kromě sacharidů třísloviny, hořčiny, rozpustnou vlákninu pektin, ovocné kyseliny, např. kyselinu jablečnou, kyselinu citronovou, železo, vitamíny a antokyany. Tyto látky dělají z borůvek ovoce pro zpomalení procesu stárnutí a pro posílení imunitního systému. Borůvky jsou vhodné jako sladké a zdravé mlsání pro všechny, které si chtějí udržet štíhlou linii a mají rády sladkosti.
Kiwi
Toto ovoce s hnědou, chlupatou slupkou a smaragdově-zelenou dužinou, pocházející z Číny je u nás běžně používané jako jeden z bohatých zdrojů vitamínu C. Pro svůj vysoký obsah vody a vlákniny a nízký obsah kalorií je vhodné pro hubnutí a pro udržení štíhlé linie. Kiwi posiluje imunitu, pročišťuje střeva a stabilizuje hladinu vody v buňkách, tím omezuje zadržování tekutin v organismu a usnadňuje hubnutí.
Broskev
Broskev je ovoce nejen pro štíhlou linii, ale i pro dobrou náladu. Vděčí za to vysokému obsahu vitamínu B3 (niacinu), hořčíku, selenu a zinku. Broskev pomáhá vylučovat vodu z těla a snižuje chuť na sladké, čímž pomáhá při hubnutí i udržení štíhlé linie. Toto ovoce lahodné chuti pomáhá nejen při hubnutí, ale i proti nechutenství.
Citrón
Citrón je známý jako zdroj vitamínu C. Díky své kyselé chuti se používá na okyselení mnoha pokrmů, např. ovocných salátů, ryb, pomazánek. Citrón obsahuje zanedbatelné množství kalorií a zahání chuť na sladké, čímž je výborným pomocníkem v boji s nadbytečnými kily a pro udržení štíhlé linie. Citrón posiluje imunitu, pomáhá proti kašli, rýmě, nachlazení, přidává se v létě do vody jako osvěžení a v zimě do čaje. Vitamín C je citlivý na teplo, varem se ničí, je proto vhodné dávat citronovou šťávu do vlažného čaje. Kvůli velké kyselosti není dobré pít citronovou šťávu na lačno.