Čokoláda & Kakao

18. 08 2008 | 09.10

Čokoláda je obvyklá součást mnohých druhů sladkostí, jedna z nejpopulárnějších na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam.

Čokoláda je vyráběna z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů.

Jsou tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvíc ceněna, vzácná a drahá jsou Criollo, zrna z oblasti Mayů (Mexiko a střední Amerika). Jen 10 % čokolády se dělá ze zrn Criollo, která jsou méně hořká a víc aromatická než jiná zrna. Kakaová zrna v 80 % čokolády jsou typu Forastero. Kakaová zrna ze stromů Forastero jsou levnější než zrna Criollo.

Čokoláda je často hlavní složka nebo přísada v potravinách jako zmrzlina, koláče, keksy, buchty a v jiné dezerty.

Čokoláda je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády jsou vyráběny obměňováním množství přísad.

  • Neslazená čokoláda: čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.
  • Tmavá čokoláda: čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. Evropské normy specifikují minimálně 35% kakaové sušiny.
  • Couverture: termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používají profesionální cukráři a často jsou prodávány v gurmánských a speciálních potravinových obchodech. Tyto čokolády jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.
  • Mléčná čokoláda: čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Předpisy EU vyžadují v mléčné čokoládě zastoupení nejméně 35% pevných složek kakaa.
  • Bílá čokoláda: cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.

Kakao je obvyklé označení pro semena kakaovníku a z nich vyrobený prášek. Kakao je důležitým vývozním artiklem mnoha rozvojových zemí a slouží především jako základ čokolády. Ve své přirozené (neslazené) formě má extrémně hořkou chuť. Kakaovníky rostou pouze ve velmi omezené geografické zóně, přibližně 10° na sever a na jih od rovníku – 70% světových plantáží kakaa se nachází v západní Africe.

 

72944-article-hdsyr378610048wgTXea_fscandy03cokoladaChocolatepes002kakaoKoeh-137