Mátový a meduňkový sirup

3. 07 2016 | 17.10

Suroviny:
2kg výluhu
1kg cukru
2 kávové lžičky kyseliny citronové
= 4 sklenice od medu

20160703_165902

Mátu či meduňku oberte od dřevnatých stonků. Bylinné klidně můžete nechat. Lístky stačí namočit ve vodě, tak aby byly potopené plus něco navíc. Ale žádná další zbytečná voda. Můžete nechat luhovat 24 hodin nebo směs zahřejte k varu. Úplně vařit nemusí, i 80°C bude stačit. Nechejte cca 12 hodin stát.

Po té se lístky v ruce vyždímou a sirup přecedí. Přidá se kyselina citronová a cukr. Stačí uvést k varu a pak hned přelít do sklenic, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a po 5 minutách zase zpět a nechat vychladnout. Jako se dělá marmeláda.

Pokud se dají 2kg cukru je sirup už hodně sladký resp málo mátový, protože se následně musí více ředit. Ale klidně si sůj poměr můžete najít sami.