A jéje, už padají jablka ! Nechat je na zemi bylo by škoda, jsem ze staré školy tak držím se rčení, že dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí...Já přes plot neskáču, nezvládnu to, ale jablíčka v zahradě pilně sbírám. Takové sušené křížaly, zkusili jste ? Ty babička vždycky dělávala, nepřišlo nazmar jediné jablíčko, možná bych babičku potěšila, že jsem po ní tu jablečnou štafetu převzala. Také jsem zkusila jablečný dort, našla jsem recept v časopise, můžu jen potvrdit - byla to dobrůtka!
Asi tak 3/4 kg jablíček bez jádřinců nastrouhat na hrubém struhadle,zalít asi 4dcl vody, přidat 20 dkg cukru krupice, vanilkový cukr, 2 lžičky skořice, 2 čerstvé tlučené hřebíčky a šťávu ze dvou citronů. Toto povaříme asi 10 minut, pak zmírnit plamen a přidat 2 vanilkové pudinky rozmíchané v necelých 2 dcl vody a za stálého míchání asi 2 minuty ještě povařit. Do skleněné mísy jsem na dno dala piškoty a polovinu hmoty na ně nalít a uhladit, pak zase vrstvu piškotů a na to zbytek jablkové hmoty. Nechat vychladnou a pak v chladničce alespoň 8 hodin nechat proležet. Pak jsem to vyklopila jako bábovku na talíř a nakrájela porce. Může se dozdobit šlehačkou a nebo podávat se zakysanou smetanou.
Bylo to skutečně dobré, máte-li padaná jablíčka tak to z nich také vyzkoušejte, uvidíte, že ani kousíček potom nezbyde....