No řekněte, kdo by neznal pampelišku, pampelici, prostě smetanku lékařskou ? Když kvete na lukách to se mi líbí, ten žluťoučký koberec květů, to je taková krása ! Ale v zahrádkách vítaná není, tam se dokáže snadno rozplevelit, pokud jí to dovolíme. Ale jistě víte, že je to léčivá rostlina. List, kořen i květy se dají různě využít a obsahují kromě vitamínů také hodně minerálních látek. Z moudré knihy nechci nic opisovat dopodrobna, ale z květů med můžu doporučit. Je to fakt mňamka !
Stačí zajít na louku plnou pampelišek, ohnout hřbet k zemi a pak už jen květy bez stopek trhat.
A luka jsou štědrá, to mi věřte! Chcete to vyzkoušet a med si uvařit? Tak tady je osvědčený recept:
Zhruba dvě plné dvouhrstě rozkvetlých pampelic ale bez stopek, 1,5 litrů vody, 2 citrony a 1,5 kg cukru kristalu.
Květy lehce opláchneme, zalijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne stát. Pak scedíme přes plátýnko a květy ještě dobře vymačkáme, do tekutiny přidáme šťávu z citronů a cukr. Za občasného míchání svaříme do zhoustnutí. Ještě horké nalijeme do skleniček, uzavřeme a není už třeba sterilovat. Med z pampelic je moc dobrý na chleba s máslem nebo do čaje při nachlazení.