Sushi ano či ne?

12. 10 2010 | 16.13

 Je to zhruba půl roku, co jsme s Jančou objevili u nás ve městě malinký obchůdek, kde jedna mladá slečna dělala bagety a sushi... Bagety již nedělá, asi nešly dobře na odbyt, jelikož nebyly zřejmě plné rádoby kuřecího maso a podivné majonézy s dresingem. Zato sushi, sushi balí pořád a já jsem za to rád ;).

Vlastně náhodou jsme šli kolem a dodali jsme si odvahy vyzkoušet něco nového, nepoznaného. Slečna byla velice příjemná a vysvětlila nám, že sushi nemusí být pouze syrová ryba zamotaná v "rozvařené" rýži (ona není rozvařená, ona je speciální a lepí sama o sobě) a řase. Druhů sushi zde nabízí více než deset ačkoli se zdá, že se jedná pořád o "to samé kolečko", které ukrývá různou náplň, včetně oné syrové ryby, která je stejně nejlepší (kam se hrabe surimi ála krabí tyčinka). 

Vybíráme si s Jančou několik koleček a jsme seznámeni s jedním ze způsobů, jak se sushi konzumuje. Na tácku se nám krom sushi samotného objevuje zelená pasta, která není ničím jiným, než nejpálivějším křenem na světě - wasabi a samozřejmě jídelní náčiní - hůlky ;).

Wasabi křen si rozmícháme v extra mističce, do které si nalijeme  sojovou omáčku (doporučuji začínat s malým množstvím wasabi) a poté se pokusíme uchopit kolečko sushi, které namočíme právě v této připravené "omáčce". Je na vás, zda dáte přednost výraznější chuti samotného sushi a tudíž namočíte "kolečko" pouze z jedné strany a nebo máte rádi pálivé natolik, že necháte sushi doslova napustit z obou stran. Kolečko sushi se konzumuje celé najednou, jako naše jednohubky... chuť je.... vynikající, nepopsatelná, prostě úžasná!! Hlavně lososa mohu vřele doporučit.

Pokud to přeženete s wasabi a pálí vás celá ústa, je s tím tak trochu počítáno a pro zmírnění pálivosti a zjemnění chuti dostáváte na tácek se sushi i tenoučké plátky zázvoru ;) Poté už snad jedině zapít čistou vodou a naředit si "omáčku" před další konzumací :)

Další způsobem, který jsme omrkli,  může být nakapání sojové omáčky a natření vasabi přímo na sushi, které si překryjete poté zázvorem a takto konzumujete. Osobně preferuji první způsob, přijde mi takový více alchymistický a požitkářský ;)

Sushi miluji a doporučuji a tak když jsem udělal řidičák na náklaďák, jsem byl maximálně spokojený, když mě na něj Janča vzala na oběd za odměnu ;)

PS: pro Děčíňáky a přespolní: popisovanou výrobnu a "sushi bar" naleznete v centru města nedaleko Úřadu práce, tuším, že se jedná o Anenskou ulici.

Ha, i odkaz jsem našel! :) Navštivte a dejte vědět, jak jste byli spokojeni ;)