Kebab

20. 10 2009 | 16.02

Je to již pár let, co jsem tuhle pochutinu vzal poprvé do úst a byl jsem unešený

Jídlo původem ze středního východu, jehož základem je jehněčí maso připravované na grilu, podávané v rozpečeném, tzv. tureckém chlebu spolu se spoustou zeleniny a dresingu, u nás rychle získávalo na oblibě.

Jak rostla jeho obliba, rozmáhaly se v našem městě i provozovny, které tuto lahůdku připravovaly. Jedna dokonce byla snad i předrevoluční, ale ta byla zavřena dříve, než jsem se tam mohl zastavit.  Později jsem věděl o dalších třech, nyní funguje asi opět jen jedna...

Po Vietnamských obchodnících začali do našeho města mířit další přistěhovalci a to z Albánie a okolí, kteří se věnují právě rychlému občerstvení. Před vašima očima připraví během pár minut nejen kebab, ale můžete si vybrat i z dvou desítek pizz.

Je fajn, že se nabídka rychlého občersvení rozrostla z fádních párků v rohlíku, klobásek s chlebem, přemaštěných hranolků a langošů i o tuto zahraničí specialitu.

Zajímavé ale je, že zatímco ceny pizzy prakticky stagnují (kelem stokoruny), u ceny kebabu sleduji nezastavující se růstovou tendenci. Takzvaný malý kebab stál původně 35,- , velký 50,-. a velkého se člověk opravdu nacpal..

Postupem času velký kebab podražil na 60 korun a malý na 40. Za stovku se tak člověk pořád ještě celkem slušně najedl i se svojí drahou polovičkou tzv. něžného pohlaví. Netrvalo ale dlouho a s nechutí jsem zjistil, že velký kebab stojí 70,- (navíc mám pocit, že se zmenšil) a malý 50,- Malý je tak leda na chuť, stovka za dva malé, na chuť, je už poměrně dost. Navíc za 70,- v případě velkého kebabu, není problém zajít na menu někam do restaurace...

Další jídlo se tak stává jen zcela výjimečnou záležitostí,... alespoň že začali brát stravenky...

A kolik stojí kebab u vás?