Nevím proč se tady v Čechách dělá nádivka do kuřete, my - původem Moraváci - jsme zvyklí dělat kuře v nádivce. Babička to tak naučila maminku a maminka to naučila mne.
Kuře rozčtvrtíme, nasolíme, okmínujeme, opepříme, podlijeme vodou, přidáme tuk a nahrubo nakrájenou cibuli a dáme zakryté péci na hodinku při 180´C. Mezitím si uděláme sladké zelí (zásmažka z osmažené cibulky a tří lžic polohrubé mouky, dochutíme lžící octa, třemi lžícemi cukru, špetkou soli a kmínem a dusíme do měkka) a dáme se do přípravy nádivky.
A teď to hlavní - nádivka:
1 celou veku natrháme na kusy a rozmáčíme v mléce,
přidáme 3 žloutky,
osolíme, opepříme,
přidáme notně majoránky, kmínu a česenku dle chuti.
Pro zpestření přidáme zelenou petrželku nebo jinou nať dle chuti.
Vše řádně promícháme a dochutíme.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do nádivky.
Z trouby vyndáme kuře, slejeme výpek a do mastného plechu rovnoměrně rozvrstvíme nádivku na kterou volně vložíme čtvrtky kuřete.
Nádivku s kuřetem vrátíme nezakrytou do trouby na cca 20 - 30 minut.
Před dopečením kuře i nádivku potřeme výpekem.
Že je nádivka dopečená zjistíme pomocí špejle, na kterou se nelepí.
Dobrou chuť ;)