Nedělní oběd - kuře v nádivce

22. 07 2012 | 20.41

 Nevím proč se tady v Čechách dělá nádivka do kuřete, my - původem Moraváci - jsme zvyklí dělat kuře v nádivce. Babička to tak naučila maminku a maminka to naučila mne.

Kuře v nádivce

Kuře rozčtvrtíme, nasolíme, okmínujeme, opepříme, podlijeme vodou, přidáme tuk a nahrubo nakrájenou cibuli a dáme zakryté péci na hodinku při 180´C. Mezitím si uděláme sladké zelí (zásmažka z osmažené cibulky a tří lžic polohrubé mouky, dochutíme lžící octa, třemi lžícemi cukru, špetkou soli a kmínem a dusíme do měkka) a dáme se do přípravy nádivky.

A teď to hlavní - nádivka:

1 celou veku natrháme na kusy a rozmáčíme v mléce,

přidáme 3 žloutky,

osolíme, opepříme,

přidáme notně majoránky, kmínu a česenku dle chuti.

Pro zpestření přidáme zelenou petrželku nebo jinou nať dle chuti.

Vše řádně promícháme a dochutíme.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do nádivky.


Z trouby vyndáme kuře, slejeme výpek a do mastného plechu rovnoměrně rozvrstvíme nádivku na kterou volně vložíme čtvrtky kuřete.

Nádivku s kuřetem vrátíme nezakrytou do trouby na cca 20 - 30 minut. 

Před dopečením kuře i nádivku potřeme výpekem.

Že je nádivka dopečená zjistíme pomocí špejle, na kterou se nelepí.

Dobrou chuť ;)