Jsem milovníkem makovců. Žel bohu v obchodech je tento druh pečiva nelevný a nebývá nic moc. Janča mi postupem času napekla makovce dle několika receptů, ale nebylo to ono. Nedávno jsem ale od "své" JUDr. dostal a následně ověřil tento luxusní recept:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek cukru
1,5 hrnku (mletého) máku
1,5 hrnku mléka
1 hrnek oleje
1 prášek do pečiva
3 vejce
V kuchyňskem robotu jsem smíchal výše uvedené ingredience s tím, že z vajíček jsem oddělil bílky a z těch vyšlehal pevný sníh, který jsem následně jemně vmíchal do vzniklého těsta.
Do olejem vymazaného pekáče, vysypaného (hrubou) moukou se vleje (chuťově něprosto vynikající!) těsto a peče se 40 minut na 180´C.
Makovec je chuťově naprosto vyvážený, příjemně vláčný, není suchý a drží pohromadě :)
Dobrou chuť a já se jdu učit citrónovník :D