Justiční makovec

11. 05 2016 | 20.28

Jsem milovníkem makovců. Žel bohu v obchodech je tento druh pečiva nelevný a nebývá nic moc. Janča mi postupem času napekla makovce dle několika receptů, ale nebylo to ono. Nedávno jsem ale od "své" JUDr. dostal a následně ověřil tento luxusní recept:

Makovec

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek cukru

1,5 hrnku (mletého) máku

1,5 hrnku mléka

1 hrnek oleje

1 prášek do pečiva

3 vejce


V kuchyňskem robotu jsem smíchal výše uvedené ingredience s tím, že z vajíček jsem oddělil bílky a z těch vyšlehal pevný sníh, který jsem následně jemně vmíchal do vzniklého těsta.

Do olejem vymazaného pekáče, vysypaného (hrubou) moukou se vleje (chuťově něprosto vynikající!) těsto a peče se 40 minut na 180´C.

Makovec je chuťově naprosto vyvážený, příjemně vláčný, není suchý a drží pohromadě :) 

Dobrou chuť a já se jdu učit citrónovník :D