Sušené maso

23. 01 2014 | 11.30

Mám moc ráda sušené maso. Po několika týdnech v horách s přídělem půlky čínské polívky na den jako když najdete! Jerky se dají koupit i v obchodech, ale ty mi nechutnají, protože na rozdíl od domácích smrdí a chutnají po plastu.

Než jsem se poprvé sušené maso odvážila dělat, pročetla jsem půlku internetu, abych zjistila, jak na to. Měla jsem pocit, že když udělám něco špatně, zemřu po konzumaci strašlivou smrtí... no a jako tak to není. Základ je maso dobře usušit, a když tohle dodržíte, bude všechno v pohodě :)

 

V obchodě vyberte co nejlibovější hovězí (což znamená hovězí zadní), protože se veškeré tlusté maso musí stejně odstranit. Hovězí maso se používá proto, že když už se v něm vyskytne nějaká tasemnice, je to tasemnice bezbranná, která není příliš nebezpečná a snadno se léčí. Ve vepřovém může být tasemnice dlouhočlenná, která se léčí hůř, ale ta u nás nebyla pozorovaná už několik desítek let, takže jestli nemáte rádi hovězí, můžete použít i vepřové - to jsem sušila jenom jednou a je taky dobré, i když méně výrazné.

Doma ho napříč vlákny nakrájejte na co nejtenčí plátky, jejich velikost je na vás, zmenšovat se při sušení téměř nebudou (ztenčovat ano), a odstraňte veškeré šlachy a tlusté maso (šlachy se ani po usušení neužvýkají a tuk navzdory usušení časem zžlukne).

Potom maso nasolte a opepřete. To samozřejmě záleží na chuti, lze použít i jiná nebo žádná koření, ale po několikaletém zkoušení jsem si tohle oblíbila nejvíc. S pepřem doporučuju šetřit (pepřím jen z jedné strany), se solí ne tolik, protože po usušení z velké části její intenzita vyprchá (solím z obou stran). S tou solí je to zajímavé, protože když stejně nasolíte dva různě tlusté kusy masa, ten tlustší bude po usušení slanější. Hádám, že je to tím, že čím tlustší kus masa, tím méně je usušený a tím více ten štavnatější střed slanou chuť uchovává.

Pak to mrsknete na sušičku na ovoce a sušíte 24 hodin. Někdy v půlce je dobré všechny kusy masa otočit. Že je maso hotové, poznáte podle toho, že ho snadno přelomíte. Samozřejmě čím tlustší kusy masa, tím déle je nutné sušit, ale těch 24 hodin je s velkou rezervou dostačujících. Počítejte s tím, že je maso při sušení cítit a že vůně/pach sušeného masa může ostatním členům rodiny vadit. (I vám.)

Uchovávat je potom potřeba na suchém a chladném místě. Preferujte to "suché". Jak dlouho vydrží, vám garantovat nebudu, ale osobně bych se nebála řekněme tří měsíců... Jenže je to hrozně jedlé, takže je stejně do týdne pryč, a to i když si ho snažíte šetřit na nějakou výpravu.

 

 

Trocha údajů a čísel z posledního sušení:

Druh masa: hovězí zadní - mladý býk (20 měsíců)
Cena masa: 320 CZK
Váha před usušením: 1,232 kg
Váha po usušení: 286 g

 

(Za informace o tasemnicích díky Lukášovi. Fotky jsem nenafotila, snad je dodám někdy příště.)