Mrazové bubliny

13. 01 2018 | 20.20

 

Všichni rádi pozorujeme ve vzduchu levitující bubliny. Uchvacují nás svou křehkostí a duhovou barevností, která vzniká odrazem okolního světla a interferencí světla na tenké vrstvě. Pokud však venkovní teploty klesají pod hodnotu -10°C, nastává vhodný okamžik na vznik a následné zaznamenání mrazových bublin.

Ke tvorbě mrazových bublin však potřebujeme vylepšený saponátový roztok, který při zamrzání uchová mrznoucí vodu mezi tenkými mýdlovými vrstvičkami. Na internetu najdeme téměř identické návody na roztoky obsahující 5 dl vlažné vody, 35 ml kvalitního jaru s glycerinem, 35 ml kukuřičného škrobu a 1 polévková lžíce krystalového cukru. Roztok pořádně promícháme a uložíme si jej k dalšímu použití do ledničky.

Jakmile venku začne řádně mrznout, pak je vhodný okamžik na to, abychom připravený bublinový roztok vyzkoušeli. Bubliny můžeme vyfukovat na vhodný zmrzlý podklad pomocí brčka. Ideální počasí na tvorbu mrazových bublin je v bezvětří, jinak většina bublin brzy praskne. Bublinový roztok by měl být co nejvíce studený a nanášený na podchlazený povrch, pokud možno bez přímého slunečního záření. Bubliny pak rychleji začínají zamrzat a na jejich povrchu se začnou vykreslovat fantastické obrazce, zachycující krystalickou strukturu roztoku. V ideálním případě se podaří, aby celá bublina zamrzla dříve, než praskne.