Pomerančová kůra je dostupnou surovinou pro efektní pokusy. Jedním z nich je vytvoření miniaturního ohňostroje. Samozřejmě dáváme pozor, abychom se nepopálili a nezpůsobili svou neopatrností požár. K pokusu je vhodná hořící svíčka nebo jak ukazuje video zapálený zapalovač. Z pomeranče opatrně nožem odřežeme dostatečně velkou kůru. Držíme ji vnější stranou směrem k plameni a pak ji ohneme. Plamen svíčky či zapalovače najednou prudce vzplane.
Z pomeranče vystříkne podobně jako ze spreje olejovitá kapalina, která je značně hořlavá.
Mnozí domnívají, že touto kapalinou je nějaká chemická látka, kterou se pomeranče ošetřují před přepravou, aby nezačaly brzy plesnivět. Jde však o hořlavé uhlovodíky, obsažené přímo v pomeranči, které se při vystříknutí dobře promísí se vzduchem. A tak vznikne zajímavá hořlavá směs.
Pomeranče jsou díky své kůře obsahující olej chráněny před nežádoucím odpařováním šťávy,