Pomerančový plamen

25. 02 2011 | 06.00

 

Pomerančová kůra je dostupnou surovinou pro efektní pokusy. Jedním z nich je vytvoření miniaturního ohňostroje. Samozřejmě dáváme pozor, abychom se nepopálili a nezpůsobili svou neopatrností požár. K pokusu je vhodná hořící svíčka nebo jak ukazuje video zapálený zapalovač. Z pomeranče opatrně nožem odřežeme dostatečně velkou kůru. Držíme ji vnější stranou směrem k plameni a pak ji ohneme. Plamen svíčky či zapalovače najednou prudce vzplane.

Z pomeranče vystříkne podobně jako ze spreje olejovitá kapalina, která je značně hořlavá. Touto kapalinou jsou naplněny malé olejové komůrky v kůře pomeranče. Při ohybu kůry dojde ke stlačení komůrek a tímto tlakem některé komůrky prasknou a vytvoří se jemná, velmi hořlavá mlha.
Mnozí domnívají, že touto kapalinou je nějaká chemická látka, kterou se pomeranče ošetřují před přepravou, aby nezačaly brzy plesnivět. Jde však o hořlavé uhlovodíky, obsažené přímo v pomeranči, které se při vystříknutí dobře promísí se vzduchem. A tak vznikne zajímavá hořlavá směs.

Pomeranče jsou díky své kůře obsahující olej chráněny před nežádoucím odpařováním šťávy, také před přírodním plesnivěním či škodami způsobenými činností hmyzu. Oleje jsou totiž jedovaté a odpudivé pro hmyz, proto se také extrakty z citrusů používají  jako voňavé repelenty.