Pokud do mikrovlnné trouby vložíme zavázaný nafukovací balónek s trochou vody a troubu zapneme, voda se začne brzy vypařovat a tlak vzniklých par nafukuje balónek. Troubu hned vypneme (aby balónek neprasknul a nestalo se ještě něco horšího) a balónek se začne zmenšovat, jak pára v něm zkapalní.
Pozor na opaření horkou párou při manipulaci s balónkem!
Vysvětlení:
Mikrovlny produkované troubou tvoří elektromagnetické vlnění, které působí na nabité předměty, v našem případě na molekuly vody. Mikrovlny velmi rychle mění polaritu elektromagnetického pole v daném místě, podobně jako rozkmitaná struna kytary mění svoji polohu nahoru a dolů. Takové oscilující pole působí na molekuly vody, rozkmitává je a dodává jim tak energii. Tato energie se projeví například rozrušováním chemických vazeb v řetězcích molekul navázaných k sobě a zvyšováním pohybové energie molekul.
Navenek potom pozorujeme tento zvýšený pohyb molekul jako růst teploty. Mikrovlnná trouba je obecně konstruována tak, aby ohřívala vodu, která se nachází v potravinách ve velké míře.