Podchlazená voda je jeden ze čtyř metastabilních stavů vody. V této podobě je voda v kapalném skupenství, i když má teploty nižší, než je její teplota tuhnutí. Samo ochlazení vody pod 0 °C ještě nezaručuje její zmrznutí. Pokud dáme čistou vodu (vhodná je stolní voda, ne minerálka) na chvíli do mrazničky nebo je delší dobu ve velmi chladném přostředí, může nám náhle velmi rychle zmrznout, když stlačíme láhev nebo jí třepeme. Můžeme pozorovat její zmrznutí i po přidání nějakých krystalků (krystalizační jádro) - vhodné je třeba nasypat do ní sůl.
Vědcům se podařilo dosáhnout teploty podchlazené vody až na –40°C.
V přírodě se podchlazená voda v největší míře vyskytuje v mracích nad póly, kde ovlivňuje tvorbu ozónu díky svým odlišným optickým vlastnostem oproti "běžné" vodě. Dále je v bouřkových mracích typu cumulus. Jako kondenzační jádra v procesu přirozené kondenzace poslouží částečky prachu, pylová zrnka nebo krystalky mořské soli, která se spolu s vodní vlhkostí dostávají do vyšších nadmořských výšek.
Dokonce se tímto způsobem nabízí možnost jak ovlivňovat počasí.