Voda je špatný vodič tepla

13. 12 2008 | 06.00

Možná vás překvapím sdělením, že voda je velmi špatný vodič tepla. Jak je to možné, když pomocí vody si ohříváme v ní vložené potraviny nebo pomocí vody topíme v ústředním topení? Háček je v tom, že voda špatně přenáší teplo způsobem nazývaným vedení tepla. Ve vodě se hmohem lépe šíří teplo prouděním - konvekcí. To je způsob, kdy ohřátá voda, protože má menší hustotu stoupá vzhůru a na její místo klesá chladná, ještě neohřátá voda. Proces takového ohřívání se značně urychlí, když vodu ohříváme na spodní části nádoby.

V pokusu můžeme pozorovat, jak vedením tepla - tedy postupným předáváním vnitřní energie mezi jednotlivými částicemi vody - se voda neochotně ohřívá. Do zkumavky vhodíme na její dno kousek ledu. Ten zatížíme například skleněnou kuličkou, aby později nevyplaval. Zkumavku doplníme vodou kousek pod její okraj, uchopíme ji do držáku a zahříváme například plynovým kahanem hladinu vody ve zkumavce. Za okamžik nám voda u hladiny prochází varem a kousek ledu u dna zkumavky stále viditelně netaje. Než by se teplo od hladiny vody dostalo vedením až ke dnu uplynula by dost dlouhá doba.