Horké letní dny vyžadují něco fyzikálně osvěžujícího. Což takhle připravit si barevný koktejl?
Barmani však nepoužívají k výrobě drinků čaje, ale nejrůznější nápoje: sirupy, džusy, šťávy, minerálky, likéry a další alkohol. Pokud bychom chtěli barevný bezalkoholový drink, nemáme moc možností. Na dno sklenice by přišla vrstva nejhustšího sirupu, na ni větší vrstva jinak barevného džusu a na samotný konec třeba minerálka. Jednotlivé vrstvy by se měly do sklenice nalévat velmi opatrně, aby nedošlo k jejich promíchání. Ideální je nechat stékat další vrstvu nápoje po stěně sklenice. Barevné efekty můžeme způsobit experimentováním s potravinářským barvivem, které lze běžně používat.
Pro starší 18-ti let namíchají barmani koktejl s alkoholem. Kromě sirupu mohou použít nejrůznější likéry, které nápoji poskytují často dominantní chuť. Je v nich vyšší procento cukru, i když se některé označují jako hořké. V těch nacházíme asi 100 gramů cukru na jeden litr. Pokud nápoj obsahuje více než 250 gramů cukru na litr, nesou název krém. V těchto nápojích pak může být doplňkem i smetanový základ, protože opravdu mívají hustou, krémovitou konzistenci. K vytvoření chuti se pak používá káva, čokoláda, nebo sem patří známý vaječný likér. Základem přípravy likéru je tedy alkohol a během výrobního postupu se v něm buď rozpouštějí nebo macerují přísady, které mu dodávají chuť. V prostřední drinku nejčastěji figurují barevně dominantní džusy či ovocné šťávy často ředěné minerálkou míchanou s alkoholem. Alkohol má hustotu nejmenší ze všech složek a tak může podle Archimédova zákona tvořit tu nejsvrchnější vrstvu nápoje.
Zatímco receptů na alkoholové barevné drinky je celá řada, tak ty bezalkoholové zas tak známé nejsou. Dá nám sem někdo ochutnat svůj vyzkoušený recept?