REVIZE 2020. Moje kolegyně mě dlouho uháněla o recept na medovník. Hlavně nějaký dost podrobný návod. Podrobný? Tak to rovnou foto-návod. Každý krok je zdokumentovaný a mizí tak místa, kde je prostor pro tápání.
Recept je pro Pravý medovník, který jsem upravil k obrazu svému. Výsledek je chutnější, lépe vypadá, je ho více za stejně peněz.
Pravý MEDOVNĺK (upravený pro www.píše.cz)
Těsto:
100g másla (Hera) 700g mouky (hl + pol) 2 velké lžíce medu (90g) 250 g cukru 1 malá lžička octa 1velká lžíce sody (spíše navršená) 2 vejce sodu a ocet smícháme zvlášť. Dáme do hrnce máslo, med, cukr a vymícháme, trošku zahřejeme, rozpustíme, ale nevařit, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do tmavší barvy, pak to hned odstavíte.
Po částečném vychladnutí přidáme 1/2 ze 700g mouky a po zapracování zbytek.
Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát ne teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, až bude moc tenká a dáme ji péci (2-4min) na pečícím papíru na 220°C.
|
Někomu bude stačit krátký návod a někdo potřebuje trošku delší. Tady je:
Upozornění: já jsem dělal rovnou dva, tak je toho na fotkách více než budete mít Vy.
Krok #1:
vše pečlivě odvážit a rozdělit na 4 hromádky:
1) soda + ocet (pění to)
2) mouka hladká + polohrubá (puntičkáři prosejí sítem a dosáhnout rovnoměrného smíchání a provzdušnění mouky)
3) do hrnce: cukr + med + Hera (pečení je radost! )
4) vejce
Krok #2:
na plotnu dáme hrnec a na slabším žáru pozvolna rozpustíme (pocit: tohle, že bude tekuté? Kdy?), až bude vše téměř (nebo zcela) dokonale promíseno přidáme naši směs sody s octem. Promícháme a hned přidáme vejce. Stále slabý žár. (pocit: zkušení přidají na žáru, aby to dlouho netrvalo).
před vařením
vaření: vše je tekuté a už je přidaná soda s octem
vraž do toho vejce
Směs začne postupně pěnit (velmi slabě) a trošku měnit barvu do zlatohněda (nečekejte hnědou!). V této fázi sundáme ze sporáku. Nejste si jisti, kdy je správný moment? Nechcete míchaná vajíčka a přitom to mít správně? Pro kontrolu ponořte prst do hmoty, pokud je příjemně teplejší (nepálí) je to ono.
pění, hřeje... čas na sundání z plotny
Recept říká: po částečném zchladnutí přidáme mouku. Knedlík říká: nečekej!
Přidáme půlku mouky (promísené, alespoň částečně) a zamícháme. Už tohle množství z toho udělá opravdu hutné těsto, které se obtížně mísí a proto: přidejte zbytek mouky. Tak tohle je už apokalypsa, která se nedá umíchat. Dokladem toho je moje zlomená vařečka. Ale nakonec se to podaří. Můžete použít ruce. Důležité je, aby hmota byla homogenní bez míst, kde by byla mouka. Celé to upatlejte jako bábovičku a přikryjte. Máte hodinu pauzu. Pokud jste vyrobili drobenku (byla menší vejce nebo jste použili celozrnnou mouku) přidejte panáka až dva vody.
půlka mouky
míchat, míchat
zbytek mouky...
kde je silný muž?
uf, tohle nevypadá... ale je to ono!
Krok #3:
Zvažte těsto a vydělte 8-mi. (vyjde cca 150g). Každou část vyválejte na podmoučeném vále jako byste chtěli z toho mít nudle, tzn. na tenko cca 2mm. (pocit: z tohohle v životě nebude vysoký dort).
mám 16 dílků, protože dělám dva
jejda, těsto prosvítá - výška 2mm
Pečeme v troubě na maximu kolem 220°C 2 až 4 min na pečícím papíře. Mě první dvě pečení vychází na 3 min a pak už jen 2:30 min. Po vytažení z trouby sundejte upečený plát třeba na stůl a přikryjte čistou útěrkou. Pečící papír zpět na plech a vložte další vyválený plát. Po každém upečení ihned plát z plechu dolů a postupně vršte na sebe. Vždy hned přikryjte útěrkou (aby to nevysychalo).
Zdá se Vám 2:30 min málo na vyválení dalšího plátu? Nebojte, to je času, že poslední minutu čekáte až to konečně bude upečené (vyzkoušeno).
před pečením
po upečení
Výsledek snažení: