Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.
mňamka
Žádný demižon jsem neměl, ani kvasnou zátku a stejně to bylo snadné. Nasbíral jsem padaná jablka, trochu očistil. Překrojil na poloviny, abych si prohlédnul jadřinec zda není plesnivý a celé půlky jablek nastrouhal na co nejvíce jemno. Ideálně dát do robota. Tedy úplně ideálně vlastnit odšťavňovač :) Nastrouhaná jablka po půl kile zabalit do tenké útěrky a v ruce vylisovat. Šťavnatá jablka jdou krásně, ostatní hůř.
Tuhle šťávu jsem dal do 4L sklenic, každou sklenici přisladil asi 250g cukru krystalu a dal polovinu kvasinek koupených v Teta drogerii (kvasinky na víno). Sklenici jsem překryl potravinovou folií a přidal gumičku. Vznikající oxid uhličitý může ven a dovnitř se nic nedostane. Jak prosté.
Trvalo to 3 dny (v teple) a bylo hotovo. Byl jsem překvapený, protože to mělo trvat týden. Dal jsem ho do lednice, aby proces zpomalil a teď už jen stačí upíjet.
Pokud vám překvasí stačí ho doředit další šťávou a je pitelný opět. Nebo polovinu sklenice dolít novou šťávou a za 24 hodin je opět hotovo - kvasinky jsou namnožené a makají rychle. Další kvasinky přidávat nemusíte :)
Jak poznat, kdy je hotový? V okamžiku, kdy vám chutná!
tohle se udělá v průběhu kvašení. říká se tomu deka. Na konci kvašení může zmizet, ale raději ochutnávejte, abyste to neprošvihnuli. Ideální okamžik trvá jen pár hodin!
hotovo
tohle je ideální struhadlo věřte nebo ne. Jablka jsou tam na jemno, že jdou krásně vylisovat a robot si s tím poradí velmi velmi rychle a s přehledem.