Anýzky a Fenykly

4. 12 2022 | 15.11

Poslední dobou ujíždím na tomhle koření. Ještě více na lékořici, ale anýz a fenykl je trochu slabší liga, takže pro většinu lidí mnohem zajímavější než zbožňovaná/nenáviděná lékořice. :)

Suroviny:
220g hladké mouky
125g másla
125g cukru
1 větší vejce
1 polévková lžíce mletého anýzu nebo mletého fenyklu, podle toho co děláte

Postup:
Vše smíchat, je to skoro jako linecké těsto. I zde platí, že robot to zvládne lépe (nezahřeje tolik těsto), ale můžeme i ručně. Jen dejte pozor, abyste těsto příliš dlouho nehnětly a nezkazili ho. Nesmí se lesknout jak psí kul...

Na množství koření nešetřete a klidně raději více než méně. Není to zas tak moc výrazné koření.

Těsto necháme odpočinout v lednici cca hodinku a vyválíme a vykrajujeme jako linecké. Pečeme na 160°C 5-8 minut dle trouby do zlatova.

Abych oba druhy odlišil pomazal jsem anýzky žloutkem (jako perníčky) a posypal anýzem v celku. Takto vím, že anýzky jsou posypané anýzem a fenykly jsou hladké. Dávka je poměrně malá, takže ji krátit nemusíte, nebude jich moc. :)