Chilli crinkles ořechové a čokoládové

5. 12 2022 | 10.11

Máte rádi chilli? Jasně a proč ho nedat i do vánočního cukroví, když se běžně dává do čokolády a je fakt dobrý! Není nic snažšího než najít jakýkolik recept na crinkles a prostě přidat do dávky 2 či více na jemno krájených chilli papriček. Zvolil jsem oříškové, protože jsem se bál, aby se nám nepomíchaly z klasickými čokoládovými a návštěvy měly horké chvilky. :-D

Suroviny:
140g hladké mouky
140g cukru
2 vejce
5g kypřícího prášku

verze ořechová:
+50g mouky
100g ořechů na jemno

verze čokoládová:
50g kakaa (prosát) a promíchat s moukou
půl lžičky skořice
55g másla
55g čokolády na kousky

+ chilli verze: 2 středně velké chilli papričky (jalapeno)

Postup:
Chybí vám v receptu máslo? V oříškovém těstu tuk vyrovnají ořechy. :)

Smíchejte cukru a vejce, po té můžete přidat ořechy a chilli papričky nasekané na velmi jemno. Použil jsem 2 středně velké jalapeno zbavené semínek, část jadřince zůstala (jadřince jsou nejpálivější!) Mouku smíchejte s kypřícím práškem a vmíchejte do zbytku. Vznikne mírně lepivé řidší těsto. Hůř se s ním pracuje, ale jde to.

Těsto nechejte v lednici odpočinout. Z těsta vyvarujeme malé kuličky, které rovnou obalíme v moučkovém cukru. Dáme na plech dál od sebe (zvětší se) a pečeme na 180°C 8-12 minut dle trouby. Kuličky dělejte spíše menší, abyste nebyly zklamaní z velkých hrudek po upečení.

Crinkles se nesmí péct zbytečně dlouho, aby nebyly usušené. Jakmile se objeví typické praskliny mějte se na pozoru a brzy je vytáhněte. Pokud mají tvrdou krustu po ničem nepátrejte a šup s tím ven!

Ideální pečení je sledovat, kdy se objeví praskliny a pak už péct max 2min!

Pokud děláte verzi chilli, zvolte základní suroviny a buď verzi ořechovou nebo čokoládovou a prostě přidejte chilli papričky! :)

1670431591621

1670431591602
na skusu jediný kousek chilli nevypadá impozantně, ale pálí úplně dostatečně resp docentně, takže si vychutnáte celou chuť chilli i oříšků :) Za mě je to velice zajímavé a opravdu velice dobré a osvěžující oproti přeslazené klasice, která chutná na jedno brdo.