Tohle bylo moje nejoblíbenější jídlo. Dělala ho babička a pouze jednou do roka (v zimě). O to víc jsem se po něm mohl utlouct. Když jsem se odstěhoval 250km daleko už jsem se jej musel naučit sám. Jí se teplé i studené, ke snídani, na oběd i na večeři. Prostě dokud je.
Celý recept je snadný a nezabere příliš mnoho času.
Bramborové placky s mákem a povidly
900g brambor 250g hrubé mouky 2 žloutky povidla, mák, mletý cukr, olej |
Brambory uvaříme ve slupce, studené oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a špetku soli. Vytvoříme těsto (stř. tuhé) až gumové.
nastrouhané brambory
všechny suroviny
těsto
Toto těsto se vyválí na polohrubé mouce (správně má být hrubá, na polohrubé to jde lépe) do tvaru placek (palačinek) i stejně vysokých.
POZOR! Placky se nesmaží na oleji, ale na suché teflonové pánvy nebo ještě lépe přímo na rozpálené plotně (v době sklokeramických desek, to moc nelze praktikovat). Nedoporučuji to dělat na sklokeramice. Suchá pánev nechladí plotnu, která se časem přehřeje a můžete o ni přijít. Jednou dvakrát třikrát se nic nestane, ale po čase odejde. My si kvůli tomu pořídili klasickou litinovou plotnu, po té co se nám sklokeramika rozbila a indukci nechci dráždit.
Pečeme tak dlouho až se utvoří hnědé puchýřky, pak otočíme a pečeme z druhé strany. Pokud placky usmažíte na oleji nemají tyto 2 verze chuťově vůbec nic společného.
Tento recept lze dělat i z hladké mouky, z polohrubé či hrubé. Záleží na osobní preferenci. Doporučuji časem vyzkoušet všechny možnosti a zůstat i té, která má podle vás ideální konzistenci těsta.
hnědé puchýřky, hotovo!
Povidla rozmíchejte, přidejte mletý mák s cukrem a zamíchejte. Můžete rozředit vodou. Placky se podávají namazané jako palačinky.
moc dobré! Mám je malé, správně jsou přes celý talíř, pokud máte dost velkou plotnu
pozn. tato verze je vůbec, vůbec nejlepší!!! Nic lepšího jsem nejedl a to kachnu umím fakt dobře! |
Doporučení: čím tenčí placka, tím větší delikatesa.