Kávové slzy

21. 12 2022 | 08.51

Kafé mám rád a kávové cukroví je sice docela časté, ale ne v naší rodině, takže pro ozvláštění jsem ho musel mít.

Suroviny:
250g hladké mouky
130g másla/sádla
100g namletých oříšků (líska)
80g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička mleté kávy (popř rozdrcené instatní)
1/2 kypřícího prášku

Suroviny na krém:
100g moučkového cukru
50g másla
50g mletých oříšků (líska)
1 žloutek
1 lžička mleté kávy

Postup:
Sypké suroviny vzájemně smícháme.  Máslo a žloutky smícháme společně a po té přidáme sypkou směs. Směs je hodně drobkovitá a proto přidáme 1 lžíci mléka. Pokud se ani při práci v rukách nedaří těsto spojit přidáme další lžičku mléka. Pozor, nepřidávejte příliš!

Zpracované těsto necháme ve folii v lednici odpočinout alespoň hodinu. Po té vyvalujeme a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme při 160°C 3-6 minut dle velikosti a síly tvarů.

Na náplň smícháme/prošleháme žloutek s máslem a přidáme zbytek ingrediencí, promícháme. Pokud vynecháte žloutek nemusíte si lámat hlavu s trvanlivostí. Samotné máslo vydrží dlouho.

Vždy slepujeme krémem dva stejné tvary a vrch polejeme čokoládou a přidáme lískový oříšek (celý nebo půlku) na ozdobu.

1671608335821
moje verze zdobení: žloutek, rozdrcené instatní kafé a moučkový cukr. Tím jsem tvary pokreslil, ale bylo to moc řídké a rozpilo se to, což nijak nevadí. Zasypal jsem je cukrem, aby to dřív ztuhlo a hotovo. :)