Vánoční štola je už klasika. Existuje jich obrovské množství druhů. Tato je spíše vánočková. Pokud hledáte tu super těžkou, přeslazenou, která se jí decentně jako zákusek, tak to není ona. :)
Suroviny:
300-400g hladké mouky (klidně celozrnné)
250g tvarohu
180g másla
150g cukru krupice
2 vejce
20g droždí
3 lžíce rumu nebo mléka
100g sekaných oříšků + 100g kandovaného ovoce nebo rozinek
Postup:
Množství mouky je závislé na použitém tvarohu. Pokud použijete řidší vaničkový, pak 400g. Pokud vaničkový, ale ten tuhý nebo v alobalu, pak 300g mouky stačí.
Všechno smíchat. Droždí stačí rozdrobit a máslo rozehřát, aby bylo tekuté, ale ne horké. Vyjde z toho těžké těsto, které je potřeba hodně vypracovat, aby nelepilo a stihnul se v něm dobře rozpustit cukr. Po té vytvarujeme a stačí nechat vykynout, i přes hodinu. Jak je těsto těžké kyne pomalu.
Pečeme na 160°C podle tvaru cca hodinu.
Hned po upečení vydatně potřeme máslem a vydatně zasypeme moučkovým cukrem. Spotřeba másla bude veliká, s tím počítejte. 50g jako nic, spíše více.
jj všechno peču v pekárně na chleba. Spotřeba méně než 0,5kWh za bochník je nepřekonatelná.
Máme ho místo chleba/vánočky, takže není pocukrovaný