Zázvorky jsou velmi snadné. Takový recept pro děti. U nás jsme je nikdy nedělali a proto to byla veliká neznámá. Našel jsem hodně receptů a všechny byly stejné, což je co říct! První várku jsem udělal z mletého zázvoru (koření) a další chci udělat z čerstvého zázvoru. Proto tento recept v budoucnu ještě upravím, abych si poznačil kolik zázvoru dát. Začnu se 100g čerstvého (neočištěného).
Suroviny:
125g moučkového cukru
125g hladké mouky
1 vejce
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky amonia nebo 1 lžička kypřícího prášku
Postup:
Jasně, kolik toho zázvoru v mletém stavu? Dal jsem vrchovatou kávovou lžičku a zázvorky nepálí lautr vůbec. Zklamání.
Co je amonium? Lze ho koupit, ale budete lítat po obchodě kvůli zázvorkám? Stačí dát 2x tolik kypřícího prášku a bude to v pořádku.
Vejce smícháme s cukrem a vyšleháme. Zvlášť smícháme mouku s kypřícím práškem (nebo amoniem), přidáme koření. Pak obě směsy smícháme.
Z těsta vyválíme plát jako u lineckého. Vykrajujeme hvězdičky, které dáme na pečící papír a POZOR! necháme oschnout min 3 hodiny, ideálně 12 hodin až celý den. Já nechal celý den. Jeden den jsem vykrájel a druhý den ve stejnou dobu pekl.
Pečeme na 180°C cca 10 minut. Krásně vyběhnou a jak jsou zaschnuté vypadají jak podložené kolečkem.