Na tuto buchtu si pamatuju z dětství. Docela suchá a hutná buchta, ideálně k čaji. Vlastně nevím proč, ale dostal jsem na ni chuť a recept jsem drobně upravil. Výsledkem je super buchta bez dusivého efektu!
Suroviny na velký plech 40x30cm:
600g hladké mouky
30g kakaa
1 prášek do pečiva
5 žloutků
300g másla (hery nebo sádla)
250g moučkového cukru
4 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
3 vaničkové tvarohy + 4 lžíce cukru krupice + 1 lžíce škrobu
5 bílků a 6 lžic navršené cukru krupice
Postup:
Hladkou mouku promícháme s kakaem a kypřícím práškem. Ideálně prosejeme.
Zvlášť smícháme povolené máslo s cukrem, žloutky a mlékem. Jakmile se nám to spojí přidáme směs s moukou. Vznikne těsto jako linecké. Vyrobíme z něj váleček a nechám v lednici ztuhnout (pokud spěcháme pak v mrazáku cca 15min).
Na plech dáme pečící papír a nastrouháme přes hrubé struhadlo polovinu těsta. Dáme pozor aby to bylo rovnoměrně a lehce stlačíme na plech dlaní. Na to rozprostřeme náplň, kterou připravíme vyšleháním bílků s cukrem do husté pěny, zvlášť smícháme tvaroh s cukrem škrobem a pak obě složky smícháme vařečkou.
Na náplň nastrouháme zbytek těsta.
Pečeme na 180°C cca 30 min.
Díky škrobu tvaroh drží i po upečení krásně nadýchaný, nelehá a odpadá ta dusivost. Jako majstrštyk bych zkusil do tvarohu vmíchat čokoládu rozkrájenou na kousky. Podle mě tak vznikne luxus, který příště otestuju! Tučnost tvarohu je na vás.
prostě mňam!