Vydal jsem se za česnekem viničným, který právě nyní začíná vyrůstat na některých lokalitách v Praze. A to v míře, která umožňuje jej sbírat k mnohostrannému použití v kuchyni i jako domácího lékaře. Nyní, s blížícím se jarem, připomíná pažitku, chutná jako pažitka, lze jej použít jako pažitku, ale obsahuje ještě některé další látky působící proti virové a bakteriální nákaze. Za druhé světové války se mu prý říkalo "ruský penicilin" (nejsem si jist, penicilin tehdy byl málo rozšířen).
Hojně se vyskytuje v akátovém porostu na výjezdu z Radotína k cementárně, ještě před odbočkou k Černé rokli. Hned na kraji je v nejpokročilejším stádiu. Vydrží nyní i případné velké mrazy až do jara.
Ve Wikipedii jsou dobrá foto, ale píše se o něm málo:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_vini%C4%8Dn%C3%BD
Zde se dozvíte podstatně víc:
https://fresh.iprima.cz/ingredience/prineste-si-z-prochazky-divoky-snytlik
Výpravu s kořistnickým cílem jsem spojil s procházku Černou roklí, která je v tuto dobu příjemným osvěžením. Čekalo mě zde velké překvapení.
Foto 1: Tak tady je. Už začal dospívat. Rychlým škubnutím se krásně vytrne zelená část.
Foto 2: Vstup do romantické Černé rokle. Nad hlavou je železniční vlečka do Radotínské cementárny.
Foto 3: Velké překvapení. ŠARLATOVEC OHNIVÝ. Krásný a zejména v tuto dobu. Asi 200 metrů za domem hrůzy, který ukáža v dalším pokračování. Vlevo od cesty, hned u kraje. Ještě ho tam zastihnete.
Foto 4: Cesta je hojně doprovázena naučnými tabulemi, na kterých se dozvíte, co vše zde lze najít.
(Pokračování)