Jarní Posázaví s lornováním/3

20. 04 2018 | 00.10

V první krásný jarní víkend jsem vyrazil za kamarádem na guláš z lorny do obce poblíž Uhlířských Janovic. Lorna není ani pták ani zvíře, ale hrnec, ve kterém se guláš dělá. Má uprostřed komínek, takže guláš se lépe prohřívá, ale hlavně – komínkem se kouř dostane pod pokličku a jídlo nádherně voní. Velmi přitom záleží na tom, jaké dřevo použijete. Zajímavější i pohodlnější, snad i chutnější než grilování. Experimentovat s vůní dřeva, přidáváním bylin, použitím různých druhů dřeva apod. můžete do nekonečna. Rozhodně však nedoporučuji používat dřevo škumpy, bylo by to poprvé a patrně i naposledy.

Hezkého počasí jsem využil na cestě tam k prohlídce Dendrologické zahrady v Průhonicích, pak jsem si udělal dvě zastávky s menší procházkou, před tím poobědval na Šibeničním vrchu a odpoledne dorazil na lornování, při kterém jsem zažil i nádherný západ Slunce. Druhý den jsem se ještě stavil na cestě zpět v Průhonickém parku.

Foto 1: Také z místa u křížku mezi Ondřejovem a Hradovými Střimelicemi (u osady Důle).

 

Foto 2: Pojídáme guláš z lorny a obdivujeme západ Slunce.

 

Foto 3: Druhý den po ránu v Průhodnicích. Kvete zde vše, ale zaujal mě tento druh pryšců, který na první pohled ničím nevyniká.

 

Foto 4: A ná závěr pohled na Průhonický zámek z málo známé strany. Brzy tu budou kvést mišpule.