Vánoční bezlepkové cukroví

22. 12 2012 | 08.40
Aneb o tom, jak jsem letos (ne)pekla :o) Vzhledem k tomu, že se Štědrý den blíží doslova mílovými kroky, nezbylo mi nic jiného, než se minulý víkend taky vrhnout na tvorbu nějakých těch vánočních cukrátek. A protože už žiju nějaký ten pátek bez lepku, dělala jsem receptů sice poskrovnu, ale zato tvarů nepočítaně :o)
Zaručeně bezproblémovým a přirozeně bezlepkovým cukrovím, které podle mě nemůže na vánočním stole chybět je domácí marcipán, resp. mléčná hmota (dá se vylepšit i mletými mandlemi – vloni jsem jimi nahradila 100 g cukru moučky, aby nebyl tak sladký – jedinou nevýhodou je, že je pak marcipán tužší a hůř se s ním pracuje :o( Každopádně letos byl marcipán podle původní receptury, a aby to nebylo tak fádní, tvořila jsem z něj i tzv. marcipánové trubičky s kakaovo-oříškovou náplní :o)

 

Marcipán
280g moučkového cukru
140 g sušeného mléka
1 lžíce medu
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
kousek 100% tuku (třeba Hery; dávám zhruba 1 kávovou lžičku)
2-3 lžíce vody

 

Všechno zhňácám dohromady, pak hmotu na vále posypaném cukrem nebo mezi dvěma pečícími papíry (je to sice větší dřina, ale marcipán se pak narůstajícím množstvím cukru nedrolí a není tolik sladký) rozválím a vykrajuju libovolné tvary, které zdobím čokoládou na vaření nebo čímkoli, co mě zrovna napadne (nebo taky vůbec ničím :o)

 

 Cukroví_marcipán

Marcipánové trubičky - náplň
50 g másla
2 lžíce kakaa
80 g strouhaných dětských piškotů (v mém případě bezlepkových)
30 g strouhaných lískových oříšků
2 lžíce rumu

 

Náplňové "válečky" dělám v masovém strojku s nástavcem, zavinu je do tence rozváleného marcipánu a po zatuhnutí máčím konce v čokoládě na vaření.

 

 Cukroví_trubičky

Po loňských nepříliš povedených experimentech s náhradou klasické mouky v receptech tou bezlepkovou (konkrétně směsí Jizerka), kdy medvědí tlapky ani pudinkové linecké nebylo moc trvanlivým pečivem – do druhého dne se doslova rozsýpalo pod rukama – a kdy perníčky po slepení povidly změkly natolik, že se změnily v tahavou hmotu podobnou žužu, jsem letos pečené cukroví zredukovala pouze na marokánky, u kterých se žádné nežádoucí účinky neprojevily :o)

 

Marokánky
250 ml mléka
20 g másla
80 g cukru moučky
30 g hladké mouky (dávala jsem Jizerku)
100 g nahrubo nasekaných nesolených arašídů (lze nakombinovat i s jinými ořechy, ale nám nejvíc chutnají arašídy)
100 g kandovaného ovoce (kdo má rád rozinky, může dát 50 g rozinek a 50 g kandovaného ovoce)

 

V mléce rozmíchám mouku a cukr, přidám máslo a za stálého míchání uvařím v hustý "klíh". Do teplého krému přidám arašídy a kandované ovoce a okamžitě dělám placičky na plech vyložený pečícím papírem (nejlépe se mi to dělá pomocí dvou kávových lžiček). Peču zhruba při 120 stupních dozlatova a vychladlé potírám pomocí husího brka nebo "mašlovačky" z placaté strany (z té, kterou ležely na plechu :o) roztajenou čokoládou na vaření.

 

 Cukroví_marokány

Posledním letošním druhem cukroví pak byly oříškové fčelí úly s vaječným koňakem (kvůli nedostatkovým vlašským ořechům to s nima zezačátku vypadalo bledě, ale nakonec jsme nějaké přece jen koupili na vánočních trzích :o). Ty teda sama nezvládám, protože mě nebaví soutěžit s vaječňákem, jestli stihne vytéct, než přimáčknu těsto kolem piškotu :o( Máme to proto rozdělené s mamkou tak, že já těsto vtláčím a vyklepávám z formiček a ona ho plní vaječňákem a zátkuje piškoty (jak jinak než bezlepkovými :o).

 

Včelí úly
200 g mletých vlašských ořechů
210 g cukru moučka
1 vejce
citrónová kůra

 

Ze všech ingrediencí zpracuju těsto, které dávám do formiček, mamka naplní vaječným koňakem, zazátkuje bezlepkovým piškotem a necháme zaschnout. Špičky pak máčím (nejlépe další den) v roztajené čokoládě na vaření.

 

 Cukroví_úly

Tak. Doufám, že se vám nad těmi obrázky sbíhají sliny a že vás naladili na Vánoce, protože už za dva dny jsou ty potvůrky tu :o) Užijte si je pokud možno ve zdraví, klidu a pohodě a až se nabažíte pohádek a cukroví, uvidíme se zase tady na píše.cz :o)