5. 02 2013 | 19.36
Tohle roční období k tomu prostě svádí, a tak jsem neodolala a pustila se včera do pečení masopustních bezlepkových koblížků. A neupsala jsem se – místo smažení v hektolitrech oleje koblížky skutečně na férovku peču v troubě :o). Recept jsem kdysi dávno našla někde na internetu a s úspěchem ho odzkoušela, takže tentokrát jsem si ho jen upravila, aby byl bezlepkový.
Těsto jsem dala na starosti domácí pekárně a pak už jsem jenom válela, vykrajovala kolečka a mačkala jejich okraje k sobě tak, aby vypadaly jako letka UFO :o) Koblížky jde samozřejmě balit i ála knedlík, ale nejsou pak tak pohledné a mají menší poměr těsta k náplni (připomínají spíš kynuté buchty). Plnila jsem je výhradně švestkovými povidly, protože s těmi nám chutnají nejvíce. Před pečením se ještě pomažou rozpuštěnou Herou nebo máslem a nechají chvilku na plechu s pečícím papírem vykynout. Pekla jsem je na nějakých 180 stupňů dozlatova a po upečení je přesně podle návodu ještě horké potřela rozpuštěným máslem a posypala kakaem s cukrem (jdou i "jenom" pocukrovat, ale nám chutná kakaová varianta víc a koblížky pak mají i hezčí barvu :o). No a potom už se můžou konzumovat. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, jen se to s nimi nesmí přehnat. Což mi připomíná, že mi na seznam přibylo další ponaučení: NEPÉCT BUCHTY A NEPŘEŽÍRAT SE.
Bezlepkové koblížky z trouby
250 ml mléka
100 g rozpuštěné Hery
1 vejce
1 vanilkový cukr
40 g cukru krupice
špetka soli
500 g bezlepkové mouky (dávám Jizerku)
1 kostka kvasnic
+ povidla nebo marmeláda na plnění, rozpuštěné máslo na potírání a cukr nebo kakao na posypání
