Černá ovce alias bezlepkový perník

31. 03 2013 | 09.29
Nedávno jsem na internetu narazila na recept na "Nejlepší bezlepkový perník" a v kombinaci s novou kameninovou formou na pidiberánka, které prostě nešlo za výlohou Kulináře odolat, jsem dostala ďábelský nápad upéct letos na Velikonoce místo klasického beránka jednu černou ovečku :o)
V úterý před Velikonocemi, ačkoliv se za okny sypal sníh, jako kdyby byl spíš prosinec než konec března, jsem proto vyrazila dřív z práce (po příchodu domů a přečtení receptu jsem sice ještě musela vyrazit do obchodu pro olej, neb jsme doma měli méně než požadovaný hrnek), a vrhla se do pečení. Svědomitě jsem se držela instrukcí uvedených v receptu: formu jsem vymazala Herou a vysypala kukuřičnou strouhankou, potom jsem ušlehala žloutky s cukrem, olejem, čajem a medem, pomalu jsem přimíchala Jizerku s kypřícím práškem do perníku (dokonce jsem ji i přesila, aby v těstu nedělala nevzhledné bílé hrudky) a nakonec kakao. Potom jsem ještě přidala na kousky nakrájenou hořkou čokoládu, aby to byl perník sváteční :o) a šoupla naplněného beránka (a jeden další plech k tomu) do předehřáté trouby přesně, jak si to receptura žádala.
S dobrým pocitem jsem se jala mýt našpiněné nádobí a ejhle :o( Vedle dřezu si klidně stojí ušlehaný sníh ze dvou bílků, které patřily k oněm dvěma žloutkům v těstu... No, co vám budu vyprávět – to zas bylo radosti na Starém bělidle :o) Krásně tuhý sníh, ne nepodobný hasičské pěně, jsem s hudrováním spláchla do odpadu a doufala, že perník bude jedlý i bez něj.
A je. Sice se pekl o poznání déle, než uváděných 25 minut (nicméně to má na svědomí spíš trouba), ale je epesní. Hodně kakaový a nadýchaně dobroučký. Chuťově mi trošku připomíná medvědí tlapky :o)

 


Nejlepší bezlepkový perník

 

2 vejce
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek oleje
3/4 hrnku vlažného čaje
3 lžíce medu
2 hrnky mouky Jizerka
1 balíček kypřícího prášku do perníku
2 lžíce kakaa

 

Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky spolu s cukrem, olejem, medem a čajem lehce vyšleháme. Potom přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakao. Podle chuti můžeme přidat trošku rumu (já jsem dělala virgin variantu bez rumu :o) a nakonec do směsi zamícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a bezlepkovou strouhankou či moukou vysypané formě na 160 °C.
 

 

 Beránek 2013

Přeju veselé Velikonoce a bohatou pomlázku :o)
 

 

 

PS: Pokud jde o velikonoční formičky od Tescomy, ty zůstaly nedotčené v originálním obalu. Přece jen jsem se po loňských Vánocích zařekla, že ruším veškeré velkolepé přípravy na jakékoli svátky či oslavy, a s ohledem na moje pracovní vytížení a nedostatek času by už bylo patlání marcipánových serepetiček přes čáru. Takže možná příští rok.

 

 

Tescoma Easter