Vánoční bezlepkové cukroví – 2. level

26. 12 2013 | 12.09
Vloni jsem se k Vánocům patlala se samým nepečeným a víceméně přirozeně bezlepkovým cukrovím, letos jsem se rozhodla zvolit těžší úroveň a zkusit nějaké to bezlepkové cukroví skutečné upéct. Výsledky byly (jako téměř u všeho, co jsem letos dělala) značně rozpačité.
Původně jsem nechtěla péct cukroví vůbec žádné. Lepkové ani bezlepkové. Jenže znáte to, všude v okolí se peče, odevšad se na vás snaží navalit tuny vánoční atmosféry, každý trouba rozdává vánoční dárky a tak jsem se i já nechala obměkčit a dovolila členům rodiny zvolit si jeden druh oblíbeného cukroví, který jim upeču. Trochu jsem si to špatně rozvrhla časově, ale nakonec se to nějak zvládlo. O stříbrném víkendu jsme pekli lepkové cukroví a k tomu bezlepkové vanilkové rohlíčky podle receptu od tchýně jedné mojí kolegyně z práce (ta to moje letošní bezlepkové pečení vlastně odstartovala, protože mi přinesla ochutnávku :o) a bezlepkové medvědí tlapky, které se nakonec vůbec nepovedly – dělala jsem je z vlašských ořechů a zbylo z nich jen uškvařené cosi na dně formiček, přičemž zbývající těsto se připálilo všude kolem po plechu, kam předtím z formiček vybublalo.

 

 Cukroví - úly

Pokud to ještě nevíte (nebo se vám tomu nechce věřit), mám trochu potíže s tvrdohlavostí, takže jsem další víkend nejenom zkusila péct pracny znovu, ale ještě jsem si na to přikoupila nové formičky :o) Na zlatý víkend jsme tudíž dodělávali vosí hnízda v bezlepkové variantě (recept viz. loňský rok) a k tomu jsem dělala reparát bezlepkových tlapek. Nutno dodat, že napodruhé už se mi tlapičky povedly jako malované – stačilo vlastně jen vyměnit v receptu vlašské ořechy za lískové a bylo. A nezastavily mě ani dvě řezné rány od formiček na bříškách prstů a prolitá krev :o)

 

 

Bezlepkové medvědí tlapky (alias pracny)
120 g bezlepkové mouky Jizerka
85 g Hery
75 g cukru moučka
70 g mletých lískových oříšků
15 g kakaa
½ lžičky mleté skořice a mletého hřebíčku

 

Ze všech surovin zpracujeme těsto, rozdělíme na kousky a vtlačujeme do lehce vymazaných formiček. Pečeme na 150 stupňů Celsia.
Po upečení necháme tlapky ve formičkách trochu vychladnout a potom je z nich opatrně vyklepáváme. Ještě teplé můžeme obalovat v cukru – mě ale pak přijdou moc sladké, takže je jen lehce pocukruju.

 

Cukroví - pracny 

 

Co se týče vanilkových rohlíčků, ty sice odmítly držet původní tvar a jsou lehce rozteklé (těsto bylo nějak řidší, nevím, jestli za to mohly taky ty vlašské ořechy, nebo jsem měla přidat víc mouky, jak jsem se pak dočetla u některých receptů na internetu), ale na chuti jim to nijak neubralo, takže jsem se u nich na repete vykašlala.

 

 

Bezlepkové vanilkové rohlíčky
200 g bezlepkové mouky Jizerka
140 g Hery
70 g cukru moučka 
70 g mletých ořechů
1 žloutek

 

Ze všech surovin taktéž zpracujeme těsto a tvarujeme rohlíčky (já si pomáhám strojkem na maso s nástavcem, odkud mi vyleze dlouhá žížala, kterou pak jen rozkrájím na jednotlivé "rohlíčky" a zahnu jim rožky). Rohlíčky pečeme na lehce vymazaném plechu nebo na pečícím papíru na 120 až 150 stupňů Celsia.
Opět rohlíčky necháme na plechu chvilku vystydnout, než je z něj sundáme, a opět můžeme obalovat ve směsi cukru s vanilkou, ale já je raději jen pocukruju zeshora. Příští rok zkusím dát do těsta místo části moučkového cukru ještě balíček vanilky, aby byly rohlíčky voňavější :o)

 

Cukroví - rohlíčky