Perila křovitá přezdívaná Černá kopřiva, je bylinka pocházející z Číny. Je to poměrně nenáročná jednoletá rostlina, které se dobře daří na otevřených slunných místech. Listy mají vejčitý tvar se zvlněným okrajem, uvnitř plastickou žilnatinu. Jsou zelené nebo purpurově červené barvy, voní po kari, anýzu a možná trochu i skořici. Díky své citrónové, jemně kořeněné a příjemně nasládlé chuti se přidávají do mnoha čínských pokrmů, nejčastěji pak ke krabímu masu či různým korýšům. Je zajímavé, že navzdory své exotické chuti je perila příbuzná s docela obyčejnou hluchavkou nachovou.
Kromě dekorativního vzhledu je velmi vhodná pro pěstování ve společnosti rajčat a lilků, protože odpuzuje nevítaný hmyz a naopak přitahuje motýly a proto je také oblíbenou rostlinou malých zahrad. Perila se používá již po staletí v tradiční čínské medicíně. Obsahuje v sobě kyselinu rozmarinovou.
Listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin a tím pomáhají snižovat cholesterol. Snižuje také produkci histaminu. Tlumí zahlenění a napomáhá při astmatu. Jedná se o čistě přírodní antihistaminikum.