Sacharidy patří společně s bílkovinami a tuky mezi základní živiny. Jsou primárním zdrojem energie pro lidské tělo. Také se stávají předmětem vášnivých debat. Některé výživové směry je obhajují, jiné zatracují. Jak je to s nimi ve skutečnosti? Měli byste se jim vyhýbat, nebo se jich nemusíte vůbec bát? Odpověď je složitější, záleží totiž na druhu sacharidů.
V potravinách najdeme sacharidy ve třech hlavních podobách:
Tělu škodí jednoduché cukry, třeba ze sladkostí nebo bílého pečiva. Složené sacharidy z celozrnných obilovin nebo zeleniny jsou naopak zdraví prospěšné.
Možná jste si všimli, že na obalech potravin jsou uvedeny dva různé údaje: "sacharidy" a "z toho cukry". Cukry jsou pouze podskupinou sacharidů (jedná se o zmíněné jednoduché a dvojité sacharidy). Čím větší množství sacharidů v kolonce "z toho cukrů" výrobek obsahuje, tím lepší je se mu vyhnout. Jednoduché cukry je přínosné omezit, zatímco složené sacharidy je vhodné do stravy zařadit, tělo je totiž potřebuje.
Sacharidy plní v těle několik důležitých funkcí:
Při sestavování zdravějšího jídelníčku vybírejte kvalitní zdroje sacharidů, které jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály a další zdraví přínosné látky. Upřednostňujte ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a luštěniny. Dobrou volbou jsou tedy:
Potraviny, které obsahují jednoduché cukry, sice chutnají, ale tělu neprospívají. Obsahují totiž prázdné kalorie bez vitaminů a vlákniny. Berte je spíše jako občasnou odměnu než jako běžnou součást jídelníčku.
Omezte proto: