Pomazánky z tvarohu

29. 04 2025 | 10.25

Kedlubnová pomazánka - super proteinové jídlo

 Pomazánky z tvarohu jsou zdravé, lehké a snadné. Z jednoho základu připravíte spoustu variací.

Výběr dokonalého tvarohového základu

Vyberte si plnotučný druh, abyste dosáhli nejkrémovější struktury a nejbohatší chuti. Pokud však dáváte přednost lehčí variantě, stejně dobře poslouží i nízkotučný nebo odtučněný tvaroh, dejte ale pozor, jejich konzistence bývá řidší. 

Buďte kreativní

Krása tvarohových pomazánek spočívá v nekonečných možnostech. Přidejte ingredience jako je nakrájená zelenina (například paprika, okurka nebo mrkev), čerstvé bylinky (například kopr, bazalka nebo pažitka), nebo dokonce nakrájené ovoce (například jablka, jahody nebo mango). Klíčem k úspěchu je najít rovnováhu mezi chutěmi.

Vylepšete pomazánku kořením a bylinkami

Ochuťe tvarohové pomazánky kořením a bylinkami. Experimentujte například s paprikou, kajenským pepřem nebo sušenými bylinkami, jako je tymián nebo oregano. Tyto přísady zvýší chuťový profil a vytvoří příjmený zážitek pro vaše chuťové pohárky.

Tvaroh je tvárná surovina. Můžete ho upravit naslano i nasladko, upéct z něj koláče, řezy i bábovku nebo si ho dát jen tak sypaný nasekanými bylinkami. V kombinaci s několika uvážlivě vybranými přísadami vám poslouží jako základ chutné pomazánky.

 

  • Do pomazánek, které chcete nechat odležet, použijte tvaroh z kostky, do těch ostatních takový, jaký máte rádi. Vždy však slijte syrovátku, pomazánka by byla vodnatá. 
  • Tvaroh může mít výraznou, nakyslou chuť. Tu vyváží špetka cukru. Zjemnit můžete pomazánku také máslem, lučinou, ricottou nebo jogurtem (s tím opatrně, aby pomazánka nebyla příliš řídká).
  • Jemný a lehce kyselý tvaroh skvěle doplňuje jakoukoliv zeleninu, ryby, sýry či česnek. U zeleniny je potřeba mít na paměti, že pokud obsahuje hodně vody – jako třeba okurka – je dobré ji nechat okapat, aby pomazánka nebyla řídká.
  • Ty nejlepší tvarohové pomazánky

    S uzeným lososem a koprem

    Jednou z našich nejoblíbenějších je lososová s koprem. Limeta jí dodává svěží chuť a namazaná na pečivu bude hitem každého pikniku či večírku. V létě ji zase oceníte jako rychlý studený oběd.

    S droždím a kyselými okurkami 

    Na drožďovou pomazánku ne všichni vzpomínají s láskou. Pamatujeme si ji z dětských letních táborů, kde  se podávala ke svačině. Dejte ji ještě šanci a vyzkoušejte ji v kombinaci s kyselými okurkami, sýrem a hořčicí.

    Tvarůžková

    Co může být lepšího k pivu než tvarůžková pomazánka? Česká klasika sice není vhodná na první rande, ale chuťově budete padat blahem do kolen. Na čerstvém chlebu je prostě skvělá!