Svěží hrášková polévka s chřestem a krupicovými no

21. 05 2025 | 08.29

Svěží hrášková polévka s chřestem a krupicovými noky - Proženy.cz

 Polévka

 

  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 hrsti čerstvého hrášku
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 1 větvička čerstvého libečku
  • 1 špetka mleté kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
  • 2 l vody
Krupicové noky
  • 2 ks vejce
  • 8 lžic krupičky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 2 lžíce listové petržele
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  •  
  • 01.

    Omyjte a oloupejte zeleninu. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky, kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle přímo do hrnce, ve kterém se chystáte vařit. Chřestu odlomte konce a nakrájejte ho na kolečka silná asi 1 cm, špičky nechte v celku.

    02.

    K nastrouhané zelenině přidejte do hrnce i cibuli, vlijte olej, osolte a na středně silném plamenu smažte, až se rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to dvě až tři minuty. Když se bude zelenina připalovat ke dnu, zmírněte plamen a přilijte ještě trochu oleje. Osmaženou zeleninu zalijte vodou (nebo zeleninovým vývarem), přidejte libeček a špetku kurkumy a pomalu přiveďte k varu.

 

 

 

Článek

03.

V mezičase připravte těsto na noky. Rozklepněte do misky vejce, přidejte krupičku, osolte a dobře rozmíchejte. Každé vejce je jinak velké, proto je těžké odhadnout přesnou gramáž krupice. Potřebujete, aby vzniklo těstíčko husté asi jako povolená vanilková zmrzlina. Noky z hustějšího těsta budou také chutné, rozhodně ale ne tak nadýchané.

04.

Ochutnejte polévku, která se mezitím začala vařit, a případně dosolte. Přidejte hrášek a kolečka chřestu a v podstatě ihned do ní můžete zavařit i noky. Kávovou lžičkou nabírejte o stěnu misky kousky těsta a nechte je sklouznout do vařící polévky. Noky v polévce zvětší objem téměř trojnásobně, nabírejte proto opravdu menší množství těsta.