Thajské kari je opravdu rychle hotové, suroviny na něj můžete mít doma měsíce (krevety či kuře samozřejmě v mrazáku) a hodí se do něj téměř jakákoli zelenina. Zkrátka ideální jídlo na dny, kdy sice pospícháte, ale přesto si chcete pochutnat.
Ingredience pro:
4 porce
1 ks velké cibule
1 ks čerstvých červených paprik
2 lžíce oleje
2 lžíce červené kari pasty
500 g loupaných krevet
400 ml kokosového mléka
400 g krájených loupaných rajčat
3 lžíce rybí omáčky
2 lžíce kokosového cukru
1/2 ks limetky
125 g baby špenátu
Uvedený recept berte klidně orientačně, kari snese mnoho obměn.
Obměny základního receptu
Polovinu nebo všechny krevety nahraďte kuřecím masem. Prsa pokrájejte na kostky, přihoďte k opečené zelenině, orestujte a v omáčce asi 10 minut vařte, než přidáte krevety. Podobně můžete použít tofu – to přidejte až na závěr.
K cibuli a paprice přidejte další zeleninu: brokolici, květák, mrkev, hráškové lusky nebo čerstvá rajčata. Zeleninu vždy restujte tak dlouho, aby byla na skus. Do hotového jídla můžete místo špenátu vmíchat jarní cibulku, koriandr nebo thajskou bazalku.
Spolu s cibulí pro výraznější chuť opečte i nasekaný čerstvý česnek, zázvor a chilli, případně kari pastu nahraďte kari kořením.
Do hotové omáčky vmíchejte pár lžic arašídového másla a kari posypejte sekanými arašídy nebo oříšky kešu.
Cibuli a papriku pokrájejte na proužky a 5 minut zprudka restujte na rozpáleném oleji. Vmíchejte kari pastu, nechte chvilku rozvonět, zalijte kokosovým mlékem a rajčaty a 10 minut zprudka bez pokličky povařte.
Přidejte krevety, rybí omáčku a cukr a ještě asi 5 minut povařte. Dochuťte limetovou šťávou, vmíchejte špenát, nechte ho zavadnout a podávejte, nejlépe s rýží basmati nebo jednoduchými jogurtovými plackami.