Jak udělat sirup z meduňky

13. 07 2025 | 08.15

Meduňkový sirup 0,1L - topvitaminy.cz

 Domácí sirupy nejen výborně chutnají, ale jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Přitom vůbec nejsou pracné ani drahé. Vedle bezinkového, pampeliškového a z chudobek patří k nejoblíbenějším sirup z meduňky. Pokud chcete experimentovat, zkuste i meduňkový sirup se zázvorem nebo sirup z máty a meduňky.

Meduňka lékařská je v podstatě plevel. Jak ji jednou na zahradě vysadíte, už se o ni nemusíte starat, naopak se zcela volně začne šířit po zahradě, kterou naplní svou svěží vůní. Stačí tedy vyrazit s nůžkami a během pár minut máte náruč voňavé bylinky, kterou můžete nasušit na čaj nebo z ní vyrobit sirup. Pokud zahrádku nemáte, vydejte se na trh a kupte si svazeček, na sirup stačí pár stvolů.

Klasický meduňkový sirup

Budete potřebovat:

  • 40 stonků meduňky asi 20 cm dlouhých (nebo menší množství delších stonků)
  • 2 l převařené zchladlé vody
  • 30 g kyseliny citronové
  • 2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka
  • 2 kg cukru

Postup:

 

Meduňku omyjte a nůžkami nastříhejte na tak dlouhé kusy, aby se vám vešly do hrnce. Nemusíte otrhávat lístky, klidně použijte i stonky. Přelijte dvěma litry převařené zchladlé vody, přidejte citrony nakrájené na kolečka a nechte 48 hodin louhovat. Poté přeceďte přes cedník, do kterého vložíte plátýnko, aby vám v tekutině nezůstaly zbytky bylinky a citronů.