Dýňové noky s tempehovými škvarky, sušenými rajčat

21. 07 2025 | 07.59

 Dýňové noky s tempehovými škvarky, sušenými rajčaty a šalvějí | Prima Fresh

Suroviny

  • dýně Hokkaidó 200 g
  • olivový olej 4 lžíce
  • žloutek 1 ks
  • špaldová mouka 250 g
  • konopný protein (s neutrální chutí) 2 lžíce
  • rostlinné mléko (např. konopné) 2–4 lžíce
  • tempeh (uzený) 200 g
  • sušená rajčata 100 g
  • šalvěj (lístky )
  • sůl
  • Postup přípravy

    1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na kostky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a upečte v rozehřáté troubě doměkka, podle velikosti kousků to trvá zhruba 30 minut.
    2. Ve velkém hrnci uvařte alespoň 3 l osolené vody. Upečenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Přidejte k němu žloutek a osolte. Mouku smíchejte s konopným proteinem a pak s dýňovým pyré. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přisypte mouku (je-li řídké), nebo přilijte trochu rostlinného mléka (je-li tuhé).
    3. Pomocí dvou lžic odkrajujte z těsta kousky a tvarujte z nich noky. Ihned je vkládejte do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut, až vyplavou na hladinu. Délka vaření záleží na jejich velikosti. Uvařené noky vylovte děrovanou naběračkou a uchovejte v teple, v hrnci pod pokličkou.
    4. Než se noky uvaří, nakrájejte tempeh na kostičky. V pánvi rozehřejte zbylý olej a zprudka v něm opečte tempeh. Zhruba po 3–4 minutách přidejte sušená rajčata a lístky šalvěje, promíchejte a vložte do pánve i uvařené noky. Promíchejte, nechte je prohřát a podávejte.
    5.