Pesto z brokolicových stonků

31. 07 2025 | 08.38

 

Suroviny

  • brokolice (pouze stonek, bez růžiček) 1 ks (asi 230 g)
  • česnek 2 stroužky
  • vlašské ořechy 50 g
  • olivový olej 50 ml
  • baby špenát (nebo rozmrazený špenát zbavený přebytečné vody) 30 g
  • bazalka 10 g
  • citronová šťáva z 1 malého citronu
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • Postup přípravy

    1. Nejprve škrabkou oloupejte stonek brokolice, zbavte ho tvrdé zelené části (jako u kedlubny) a nakrájejte na menší kousky.
    2. Česnek oloupejte. Poté si vezměte menší pánev, dejte do ní vlašské ořechy a opékejte je nasucho 1–2 minuty na středním až silném plameni.
    3. Nyní připravte mixér a dejte do něj nakrájený stonek brokolice, oloupaný česnek a opečené ořechy. Mixér zapněte na plný výkon a mixujte 30–40 sekund, dokud směs nebude nasekaná najemno. Poté rychlost mixéru snižte a pomalu ke směsi přilévejte olivový olej. Nakonec do směsi přidejte baby špenát a bazalku a také je rozmixujte.
    4. Výslednou směs dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.
    5. Pesto můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.
  •  Výborné recepty na pesto a jídla s pestem